Ga naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

Sportclubs on the move: maal jij kilometers ten voordele van G-sport voor revalidanten?

Nieuws Oproep Voor clubs 14 augustus 2020

Met 'Sportclubs on the move' wil Sports Business Network (SBN) alle Vlaamse sportclubs uitdagen om samen 1.000.000 km bij elkaar te sporten! De challenge loopt van 17 juli tot en met 17 september. Al wandelend, lopend, fietsend.... zamel je geld in voor je eigen sportclub én ter ondersteuning van een goed doel: het project van de G-sportcoaches van Parantee-Psylos, de sportfederatie voor personen met een beperking en kwetsbaarheid in Vlaanderen. Wat houdt het project in? En hoe kan je dit steunen? En waarom was G-sport belangrijk voor de revalidatie van Manon Claeys?"Beweging houdt ons positief en motiveert ons tijdens het revalidatieproces."

Hoe werkt Sportclubs on the move? Maal kilometers met de je clubgenoten!

Sports Business Network roept alle sportclubs op om zoveel mogelijk kilometers te malen en zo samen 1.000.000 kilometers te verzamelen in Vlaanderen. Zet je beste beentje voor, trommel je teamgenoten op en ga de uitdaging aan met én ten voordele van je club!

  • Via https://sportsbusinessnetwork.... registreert de club zich.
    Dit is nodig om “teams” te kunnen maken van de deelnemende clubs (1 club = 1 team).
  • De contactpersoon van de club krijgt daarna een link doorgestuurd om te kunnen deelnemen aan ‘sportclubs on the move’ die hij/zij kan doorsturen naar alle leden (mede met een stap voor stap handleiding hoe je je kan inschrijven als lid van dit “team”).
  • Deelnemen kan vanaf de lancering op 17/7 tot 17/9.
  • Als lid van een sportclub zal je je kunnen aanmelden met je eigen mailadres en kies je je team uit de deelnemende sportclubs.
  • Vanaf dan kan je je persoonlijk doel instellen (aantal kilometers), de activiteit die je wenst te doen (wandelen, lopen of fietsen), je kan de applicatie ‘Strava’ hieraan koppelen, en uiteraard kan je voor jezelf kiezen welk bedrag je wenst te steunen (dit kan al vanaf 5 €). Van dit bedrag gaat steeds de helft naar je club en de helft naar de G-sport. Lees hieronder meer over het goede doel.
  • Mocht je je persoonlijk doel doorheen de actie wensen te verhogen of verlagen, kan je dit steeds wijzigen.

Dit is een leuke manier om sportclubs en de G-sport te steunen, de teamspirit te boosten en / of bijvoorbeeld op vakantie wat extra te sporten!

Registreer je club op de site van Sports Business Network

Het belang van sport en beweging tijdens de revalidatie van Manon Claeys

Manon Claeys was in 2007 een begenadigd amazone in de reguliere competities, toen ze van haar paard viel. Na een lange revalidatie moest Manon verder met een halfzijdige verlamming aan haar rechterlichaamshelft, maar dat weerhield haar nooit om opnieuw te starten in de dressuur. "Ik wou gemotiveerd blijven en elke dag positief uit mijn bed komen. Terug op mijn paard kunnen kruipen was mijn motivatie tijdens mijn revalidatie", zegt Manon.

Je wordt heel vaak herinnerd aan wat je niet meer zal kunnen. Sport en beweging verleggen de focus en houden ons positief tijdens het revalidatieproces (Manon Claeys)
Manon Claeys in actie op het EK in 2019.
Manon Claeys in actie op het EK in 2019.

"Sport en beweging houden mij fysiek en mentaal sterk, ze geven mij energie. Dat was tijdens mijn revalidatie erg belangrijk. Je wordt heel vaak herinnerd aan wat je niet meer kan of zal kunnen. Als je enkel daarop focust, dan ga je de put in. Beweging verlegt de focus en houdt ons positief tijdens het revalidatieproces."

Intussen is Manon Claeys wereldtop in het Para-equestriancircuit voor amazones met een fysieke beperking en won ze met haar paard San Dior meerdere medailles op de Europese kampioenschappen.

Project G-sportcoaches: waarom G-sport aanbieden tijdens de revalidatie?

  • Door G-sport te integreren in het revalidatieproces willen we de drempel naar sport verlagen zodat de motivatie de bovenhand neemt. We richten ons naar personen met een amputatie, personen met een cerebrale parese en personen met een dwarslaesie (tetra-, para- en hemiplegie).
  • Daarnaast willen we sport inzetten als middel inzetten voor de sociale re-integratie van revalidanten met een blijvende beperking, die nog te vaak in een sociaal isolement terecht komen. De G-sportcoach zorgt er samen met de revalidatieteams voor dat de patiënten verschillende sporten en bewegingsvormen kunnen uitproberen en leren kennen. Na ontslag uit het ziekenhuis legt de G-sportcoach de brug met sporten of bewegen in de onmiddellijke woonomgeving van de revalidant en voorziet die ook begeleiding op maat.
  • Tot slot willen we via de G-sportcoach ook de entourage van de patiënt informeren en ondersteunen in de zoektocht naar een sportieve vrijetijdsbesteding. Zij kunnen onbedoeld een obstakel vormen door hun beperkte kennis over de beweeg- en sportmogelijkheden en weten vaak niet waar ze terecht kunnen. Aangezien zij een belangrijke schakel zijn in het revalidatieproces van de revalidant, laten we filmpjes ontwikkelen die het belang van sport in functie van zelfredzaamheid en sociale re-integratie aantonen.

Lees hier alles over het project van de G-sportcoaches.

Sporten is een zeer goede manier om die revalidatieperiode te benaderen (Dante Moens, revalidant UZ Gent)


Wil jouw bedrijf het project ondersteunen?

Neem dan een kijkje op onze SBN-projectpagina.