Ga naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

Psychische kwetsbaarheid

Als je willekeurig 4 Belgen rond een tafel plaatst, zal gemiddeld één van hen doorheen zijn of haar leven ooit zelf geconfronteerd worden met een psychische aandoening. Omdat het zo frequent voorkomt, is de kans groot dat er ook mensen met een psychische kwetsbaarheid in jouw naaste omgeving aanwezig zijn (thuis, in de familie, bij vrienden, in de sportclub, …).

Net zoals fysieke klachten, waar iedereen vroeg of laat wel eens mee te maken krijgt, kan ieder van ons ook te maken krijgen met psychische klachten. Dit hoort bij het dagelijkse leven. We spreken van psychische klachten als iemand anders gaat denken of zich anders gaat voelen of gedragen. Wanneer je persoonlijke en sociale functioneren gedurende een langdurige periode verstoord wordt en je er zelf onder lijdt, dan kan er sprake zijn van een psychische stoornis.

Zoals bij de andere doelgroepen, is ook deze groep heel divers. De sportmogelijkheden zijn dus ook sterk afhankelijk van de persoon en het moment zelf. In principe zijn alle sporten mogelijk, maar uiteraard moet rekening gehouden worden met het niveau en de voorkeur van de sporter. Op deze pagina vind je alle info voor sporters met psychische kwetsbaarheid: een lijst met clubs, welke sporten er in deze clubs aangeboden worden en welke activiteiten er binnenkort georganiseerd worden. Bovenaan de pagina plaatsen we ook één activiteit en één nieuwsbericht in de kijker.

Hulp nodig bij het kiezen van een sport?

Wij assisteren je graag.

Help mij kiezen

Nieuws en Resultaten

G-sporter aan het sporten op het Jeugdsportfeest
Oproep Voor clubs Over clubs Gezocht/gevraagd Community
7 dec. 2023
Francis Rombouts tijdens de paralympische Spelen in Tokyo.
Nieuws Vacature Topsport Voor trainers
15 nov. 2023 Boccia Wielrennen
Sporters staan in een cirkel en leggen hun handen en vuisten op elkaar om samen te roepen
Nieuws Voor clubs
30 okt. 2023

Activiteiten

Minivoetbal Oost-Vlaanderen speeldag 3
Psychische kwetsbaarheid
12 dec. 2023 Lede
Zaalvoetbal 2023-2024 - Vlaams-Brabant - speeldag 2
Psychische kwetsbaarheid
13 dec. 2023 Kortenberg
Zaalvoetbal 2023-2024 - Limburg speeldag 3
Psychische kwetsbaarheid
14 dec. 2023 Bilzen
Wielrennen veldrit Genk
Fysieke beperking - Sport zonder rolstoel Psychische kwetsbaarheid Blinden en slechtzienden Verstandelijke beperking Doven en slechthorenden Autisme
26 dec. 2023 Genk

Opleidingen

Opleiding ICP-move
Fysieke beperking - Sport zonder rolstoel Fysieke beperking - Sport met rolstoel Psychische kwetsbaarheid Blinden en slechtzienden Verstandelijke beperking Doven en slechthorenden Autisme Chronische aandoeningen
2 feb. 2024 Hasselt