Ga naar hoofdinhoud

Over topsport

De ambitie van het topsportbeleid is om in de periode 2017-2020 25 medailles te behalen op paralympische disciplines op EK’s en WK’s. Op de Paralympische Spelen in Tokyo is de doelstelling 12 top-5 plaatsen en 6 medailles.

Om deze ambitie te realiseren zetten we op beleidsmatig vlak in op het creëren van de optimale omstandigheden voor topsporters en coaches. De krijtlijnen van het topsportbeleid worden samen met Sport Vlaanderen uitgetekend in een topsportactieplan dat vierjaarlijks wordt opgesteld. Doelstelling van het topsportbeleid is het behalen van medailles op WK’s en Paralympische Spelen.

De commissie topsport geeft dit beleid verder gestalte binnen G-sport Vlaanderen: de commissie maakt het beleidsplan op, stelt het voor aan de Raad van Bestuur en volgt de concrete toepassing op ten aanzien van de Raad van Bestuur en Sport Vlaanderen.

Alle paralympische sporten kunnen principieel worden ondersteund. Bij het bepalen van ondersteuningskeuze wordt wel een focus gelegd:

  • Focus op medaillekandidaten; 
  • Focus op sporttakken met een groot aantal medaille-events op de Paralympische Spelen: atletiek, tafeltennis, wielrennen, zwemmen;
  • Focus op handicap specifieke sporttakken: boccia, goalbal, rolstoelrugby; 
  • Focus op sporttakken waar de samenwerking met de reguliere sportfederatie toeneemt of gemaximaliseerd is; 
  • Focus op nieuwe paralympische sporttakken; 
  • Focus op kansen: sporten met reeksen voor vrouwen of voor G-topsporters met ernstigere handicap

We zetten niet structureel in op paralympische wintersport. Enkel potentiële medaillekandidaten komen in aanmerking voor ondersteuning. Niet-paralympische sporten en niet-paralympische disciplines komen niet in aanmerking voor topsportondersteuning.

Ook in de G-topsport zijn er twee types programma’s:

  • Prestatieprogramma’s: met de ambitie om een medaille te behalen op WK of Paralympische Spelen in de lopende paralympiade (2017-2020).
  • Ontwikkelingsprogramma’s: met de ambitie om een medaille te behalen op WK of Paralympische Spelen in de volgende paralympiade (2021-2024).

Wil je meer info over het topsportbeleid? Raadpleeg hier onze beleidsaccenten.