Ga naar hoofdinhoud

Onderzoek en G-sport

Wanneer we denken aan wetenschappelijk onderzoek denken we vaak aan labojassen, laboratoria of ruimtevaart. Maar ook in de (G-)sportwereld wordt heel wat wetenschappelijk onderzoek gedaan rond onderwerpen zoals de positieve effecten van sport en bewegen, sportparticipatie of topsportprestaties. Vaak komen er bij deze onderzoeken geen laboratoria aan te pas, maar wordt er gebruik gemaakt van vragenlijsten, interviews en sportieve testen. Er zijn natuurlijk ook uitzonderingen, want bij onderzoek naar wat er binnen in het lichaam gebeurt tijdens of na het sporten, of na het innemen van bepaalde voedingssupplementen, wordt wel gebruik gemaakt van laboratoria. Op deze pagina delen we enkele belangrijke resultaten van G-sportonderzoek, te beginnen met de wetenschappelijk bewezen positieve effecten van sporten en bewegen voor G-sporters. Verder delen we ook nog de belangrijkste studies uit Vlaanderen, en houden we jullie op de hoogte van de lopende onderzoeken binnen de verschillende Vlaamse universiteiten.

De positieve effecten van sport en bewegen

Rond de positieve effecten van sport en bewegen wordt al jarenlang wereldwijd heel wat onderzoek gedaan. Het is dan ook reeds bewezen dat sport en bewegen enorme gezondheidsvoordelen biedt, zowel op fysiek als mentaal vlak. Dit is zeker ook het geval voor G-sporters, en voor sommige doelgroepen bieden sporten en bewegen zelfs nog extra voordelen! Zo heeft onderzoek reeds aangetoond dat sport en bewegen bij personen met een verstandelijke beperking zorgt voor een betere fysieke fitheid, maar ook voor een beter zelfbeeld en voor meer voldoening. Bij personen met hersenverlamming (cerebrale parese) zorgt sporten en bewegen voor een beter evenwicht, meer spierkracht en ook een beter zelfbeeld. Ook voor personen met een visuele beperking zorgt sporten en bewegen voor beter evenwicht. Personen met een dwarslaesie kunnen ook heel wat baat hebben bij sporten en bewegen, want hierdoor zouden onder andere de schouderklachten verminderen, en de functionele zelfstandigheid en rolstoelvaardigheden verbeteren. Voor mensen met een psychische kwetsbaarheid kan sporten en bewegen niet enkel de fitheid verbeteren, maar ook de kwaliteit van leven en in sommige gevallen kan sporten en bewegen zelfs symptomen verminderen. Ook bij verschillende chronische aandoeningen zoals kanker, diabetes of Parkinson heeft sporten en bewegen een wetenschappelijk bewezen positief effect op het ziekteverloop. Als laatste zou sport en bewegen kunnen zorgen voor een betere motoriek en betere sociale vaardigheden bij personen met autisme. Het is bij elke doelgroep uiteraard steeds belangrijk dat het sporten en bewegen op maat van de doelgroep aangeboden wordt.

G-sportparticipatie

G-sport Vlaanderen zet sterk in op onderzoek naar de sportparticipatie van personen met een beperking, psychische kwetsbaarheid of chronische aandoening. In 2018 werd dit voor de eerste keer onderzocht, en in 2023 zal de vervolgmeting plaatsvinden. Je leest er via de knoppen hieronder alles over

Mobiliteitsstudie

Als vervolg op de nulmeting, werd in 2019 een onderzoek uitgevoerd door IMOB, het instituut voor mobiliteit van de UHasselt. Uit de participatiestudie bleek namelijk dat een van de grootste drempels om te sporten voor personen met een beperking is dat ze afhankelijk zijn van anderen om er te geraken. Dit onderzoek beoogt te achterhalen wat het knelpunt is van de ervaringsdeskundigen (personen met een beperking) achter de stelling “Ik ben afhankelijk van anderen om er te geraken”, en wat hiervoor mogelijke oplossingen zijn.

In het rapport wordt weergegeven wat de mobiliteitsdrempels van personen met een beperking in Vlaanderen zijn, welke hulpmiddelen die ze momenteel gebruiken om wél op de sportlocatie te geraken, en welke randvoorwaarden nodig zijn om de drempels weg te werken.

Andere interessante studies

Op heel wat universiteiten en hogescholen lopen momenteel studies rond G-sport. We maken werk van een inventaris van deze studies zodat jullie ze binnenkort hier kunnen raadplegen.

Heb je zelf interesse om een wetenschappelijke studie rond G-sport op te starten, of ben je reeds bezig met jouw onderzoek? Neem dan zeker contact op met ons team, en wie weet kunnen we elkaar versterken!

Wil jij altijd als eerste op de hoogte zijn van kennis en opleidingen? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief kennis en opleidingen via onderstaande knop.

Ik schrijf me in voor nieuws over kennis en opleidingen!

Silke De Waelle

Coördinator team kennis en opleidingen (0,8 VTE)

T.: 0472 28 00 96 silke.dewaelle@gsportvlaanderen.be



Referenties (alfabetisch)

  • Adami, P. E., Negro, A., Lala, N., & Martelletti, P. (2010). The role of physical activity in the prevention and treatment of chronic diseases. Clin Ter, 161(6), 537-41.
  • Anderson, E., & Durstine, J. L. (2019). Physical activity, exercise, and chronic diseases: A brief review. Sports Medicine and Health Science, 1(1), 3-10.
  • Haarmann, A., Voss, H., & Boeije, H. (2019). Sporten en bewegen door mensen met een lichte verstandelijke beperking: belemmeringen en mogelijkheden.
  • Johnson, C. C. (2009). The benefits of physical activity for youth with developmental disabilities: a systematic review. American journal of health promotion, 23(3), 157-167.
  • Kapsal, N. J., Dicke, T., Morin, A. J., Vasconcellos, D., Maïano, C., Lee, J., & Lonsdale, C. (2019). Effects of physical activity on the physical and psychosocial health of youth with intellectual disabilities: A systematic review and meta-analysis. Journal of Physical Activity and Health, 16(12), 1187-1195.
  • Leemrijse, C. J., & Schoenmakers, T. M. (2016). Kennissynthese: sport en bewegen voor mensen met een lichamelijke handicap: zinvol en effectief?.
  • Scheerder, J., Vanlandewijck, Y., Van Biesen, D., Cans, E., Lenaerts, L., Meganck, A. S., & Cornelissen, J. (2018). Onderzoek naar de actieve sportdeelname van personen met een beperking in Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Een nulmeting.
  • Rosenbaum, S., Tiedemann, A., Sherrington, C., Curtis, J., & Ward, P. B. (2014). Physical activity interventions for people with mental illness: a systematic review and meta-analysis. The Journal of clinical psychiatry, 75(9), 14465.
  • Singh, B., Olds, T., Curtis, R., Dumuid, D., Virgara, R., Watson, A., ... & Maher, C. (2023). Effectiveness of physical activity interventions for improving depression, anxiety and distress: an overview of systematic reviews. British Journal of Sports Medicine.