Ga naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

Huldiging toppers van Tokyo 2020

Nieuws Topsport 6 oktober 2021

Van 24 augustus tot 5 september zakten 21 Vlaamse G-topsporters af naar Tokyo voor het tweede grootste multisportevenement ter wereld: de Paralympische Spelen. Met tien medailles en heel wat mooie of hoopgevende prestaties kwamen onze atleten met opgeheven hoofd terug naar huis. Dat wouden we vanuit Parantee-Psylos graag in de verf zetten. Op 4 oktober huldigden we hen in de Holiday Inn in Gent. Ontdek alle foto's in dit album.

Centraal op de avond stonden de huldigingen van onze toppers. Peter Genyn (goud en zilver in atletiek), Laurens Devos (goud in tafeltennis), Tim Celen (zilver en brons in wielrennen), Griet Hoet (brons in wielrennen) en Florian Van Acker (brons in tafeltennis) waren de aanwezige medaillewinnaars en blikten terug op hun prestaties in Tokyo. Dat alles gebeurde onder moderatie van VRT-journalist Ruben Van Gucht, zelf ook Sporza-reporter in Japan tijdens de Paralympische Spelen.

De Paralympische medaillewinnaars werden gehuldigd op het podium.
De Paralympische medaillewinnaars werden gehuldigd op het podium.

De niet-medaillewinnaars waren even graag geziene gasten en werden door voorzitter Marc Vergauwen gefeliciteerd voor hun prestaties en deelname. Alle atleten gingen naar huis met een Kokeshi, dat is een traditioneel Japans popje, met een karakteristieke vorm: de pop heeft een simpel lijf zonder armen en benen en een groter hoofd. Japanners geloven dat een kokeshi geluk brengt. Het popje werd gemaakt door de mensen van De Mozaïek in Oostakker, een dienstencentrum voor personen met een beperking, dat de nadruk legt op ontplooiing van de mogelijkheden en krachten van hun mensen.

Kokeshi
Een kokeshi is een Japanse geluksbrenger.


Niet alleen de toppers onder de sporters gingen naar huis met die attentie, ook het hele team achter hen werd gehuldigd. Van coach tot sparringpartner, van arts tot kiné, van sportpsycholoog tot ADL-begeleider, van meccano tot voedingsdeskundige, iedereen was top in de hele periode en verdiende het om gehuldigd te worden. Mieke Van Thuyne, Lander Vansteene en Ronny Van Assche kwamen als vertegenwoordiger van respectievelijk de coaches, paramedici en officials getuigen over hun boeiende, uitdagende en bovenal uitstekende werk in Tokyo.

Philippe Paquay, administrateur-generaal van Sport Vlaanderen en Pieterjan Vangerven, raadgever sport op het kabinet van minister Ben Weyts waren lovend over de prestaties op Tokyo 2020. “We zagen mooie prestaties en de spontaniteit van de atleten zorgde voor een onvergetelijke beeldvorming”, klonk het. “Het is mooi om te zien dat Parantee-Psylos maximaal zoekt naar kansen voor de G-sporters, ook binnen topsport.”

Griet Van Impe, als tennisster actief in het VE-circuit voor sporters met een verstandelijke beperking, kwam uitleg geven over de campagne Beleef G-sport op jouw manier. Samen met topsporter Jef Vandorpe (rolstoeltennis) roept ze mensen op op te proeven van G-sport en het vooral op hun eigen manier te beleven.

De afsluiter was voor Steven Van Beylen, topsportcoördinator bij Parantee-Psylos. Hij blikte vooruit naar Parijs, waarvoor dit najaar al de eerste ambitieuze plannen worden gesmeed.

Na de huldiging kon iedereen aanschuiven voor een dessertbuffet. Het werd een gezellige, informele avond.

Topsportcoördinator Steven Van Beylen sloot de huldiging af met een vooruitblik naar Parijs 2024.
Topsportcoördinator Steven Van Beylen sloot de huldiging af met een vooruitblik naar Parijs 2024.