Ga naar hoofdinhoud

Francis Rombouts

Boccia

BC2 elite

Bocciaspeler Francis Rombouts is bezig aan de tweede helft van zijn topsportcarrière. In 2017 begon hij opnieuw op internationaal niveau, na een lange pauze van tien jaar. Hij vierde zijn comeback in april van dat jaar met een overwinning op de Regional Open in Sant-Cugat.

Rombouts werd geboren met een hersenverlamming en komt uit in de BC2-klasse. Sinds zijn twaalfde is hij helemaal weg van de bocciasport. In 1995 begon hij met boccia spelen bij de G-sport Vlaanderenclub IE Sport. Clubverantwoordelijke Jo De Becker gaf les op zijn school VIBO De Brem in Oud-Turnhout en kon Francis overtuigen van de bocciasport. Vier jaar later nam Francis voor het eerst deel aan een internationale wedstrijd. In Mar del Plata (Argentinië) werd hij zesde individueel en hij nam ook deel met een BC1-BC2 team.

Tot dusver beschouwt Francis zijn tweede plaats op het Europees kampioenschap van 2005 als zijn beste prestatie, maar hij zette opnieuw de stap naar het internationaal niveau omdat hij nog ambities heeft. Zo wou Blackjack – een bijnaam die hij zelf koos – zich kwalificeren voor de Paralympische Spelen in Tokio 2020. Een droom die nu dus werkelijkheid wordt in 2021. Eerder greep Francis twee maal nipt naast een selectie voor de Spelen in 2000 (Sydney) en 2004 (Athene).

In Tokyo startte Francis met een ruime nederlaag in zijn eerste poulewedstrijd, wat het vervolg van zijn toernooi bemoeilijkte. In de tweede match kwam hij uit tegen de Thai Saengampa, de nummer 1 van de wereld. Het werd een thrillermatch van zeer hoog niveau die nipt door Francis verloren werd in de tiebreaks. Na zijn uitschakeling won Cis wel nog knap zijn derde wedstrijd.

In 2022 beleefde Francis Rombouts een nieuw hoogtepunt in zijn carrière: op het wereldkampioenschap knokte hij zich naar een vierde plaats door onder meer de Paralympische en de Europese kampioen te kloppen.

Francis werd geboren in India en op de leeftijd van achttien maanden geadopteerd door zijn Belgische ouders. Hij woont nu in Tielen. Hij speelt bij G-sport Vlaanderenclub Spinnaker.

Tekstversie portretvideo Francis Rombouts

Topprestaties

  • ZILVER - Challenger Heraklion (GRE) 2023

  • BRONS - EK boccia Rotterdam (NED) 2023

  • ZILVER - Challenger Zagreb (KRO) 2022

  • GOUD - Regional Open Zagreb (KRO) 2019

  • BRONS - Regional Open Madrid (SPA) 2018

  • GOUD - Regional Open Sant-Cugat (SPA) 2017