Ga naar hoofdinhoud

Tim Celen

Wielrennen

T2 elite

Tim Celen stond op amper 18-jarige leeftijd aan de start van de wegrit en de tijdrit op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016. Op zijn driewieler deed Tim er een geweldige ervaring op die hem een boost gaf voor de verdere ontwikkeling van de rest van zijn carrière.

Celen won één jaar later goud op de UCI wereldbeker in Maniago (Italië), dankzij een stevige en slimme eindjump. Hij werd ook vierde in de tijdrit. In 2018 kampte Tim met een knieprobleem maar dankzij een lange, maar goede revalidatie stond hij één jaar later opnieuw in bloedvorm aan de start van de World Cup in Oostende, waar hij naar een zilveren medailles sprintte. In augustus van dat jaar sprintte Tim opnieuw naar goud op de World Cup Para-Cycling in het Canadese Baie-Comeau. Na een nieuw pechjaar in 2020, stond hij in 2021 in bloedvorm aan de start van de Ronde in Vlaanderen, de eerste G-wielerklassieker. Hij won die wedstrijd solo en een week later sprintte hij naar goud in de wegrit op de World Cup Para-cycling in Oostende. Hij pakte ook het zilver in de tijdrit.

Begin juni 2021 bereikte Tim Celen het absolute hoogtepuntpunt in zijn nog jonge carrière: hij werd wereldkampioen op de weg op het wereldkampioenschap in Cascais (Portugal) en in de zomer presteerde hij top op de Paralympische Spelen in Tokyo: Celen won brons in de tijdrit en zilver in de wegrit bij de driewielers.

Hij ontving naar aanleiding van het boerenjaar 2021 als eerste G-wielrenner de 'Trofee Patrick Sercu', waarmee Het Nieuwsblad op het Gala van de Flandrien de renner met de meest opmerkelijke prestaties in de andere disciplines van de koers huldigt. Hij volgde Victor Campenaerts op (winnaar in 2019 onder meer door het verbreken van het werelduurrecord).

In 2022 trekt Tim Celen de lijn gewoon door. Hij werd in mei Europees kampioen op de weg en pakte het zilver in de tijdrit. Op de wereldbekers pakte hij ook altijd stevig uit met meerdere medailles.

Tekstversie portretvideo Tim Celen

Topprestaties

  • Zilver - WK wielrennen Glasgow (SCO) 2023 - wegrit

  • Zilver - WK wielrennen Glasgow (SCO) 2023 - tijdrit

  • Goud - Wereldkampioenschap Baie-Comeau (CAN) 2022 - tijdrit

  • Goud - EK wielrennen Schwanenstadt (OOS) 2022 - wegrit

  • Zilver - EK wielrennen Schwanenstadt (OOS) 2022 - tijdrit

  • Zilver - Paralympische Spelen Tokyo (JAP) 2020 - tijdrit

  • Brons - Paralympische Spelen Tokyo (JAP) 2020 - tijdrit

  • Goud - WK wielrennen Cascais (POR) 2021 - wegrit