Ga naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

G-sporters en hun entourage roepen op: deel jouw sportief geluk met #GelukkigSporten!

78% van de G-sporters in Vlaanderen sport en beweegt in de eerste plaats omdat het plezant is. Sport en bewegen draagt bij tot gelukkig zijn. En dat geldt toch voor de meeste sporters, niet? Woensdag 20 maart 2024 is tot Wereldgeluksdag uitgeroepen door de Verenigde Naties. Op die dag lanceert G-sport Vlaanderen met #GelukkigSporten een normaliserende campagne over G-sport, in samenwerking met de sportsector. G-sporters en hun entourage doen daarin een oproep naar álle sportliefhebbers: ‘Waar word jij gelukkig van bij sport en beweging? Deel het met ons via #GelukkigSporten of op gelukkigsporten.be!’

Matthias wordt gelukkig van de wind die door zijn gezicht raast, want dat geeft hem rust. Kobe van spieren kweken, want zo wordt hij even sterk als zijn papa. Gert wordt gelukkig van zijn passie over te brengen op anderen. En Ellen van de lach op het gezicht van haar zoon na elk sportief succesje.

Dat Matthias loopt met een fysieke beperking, dat circusmeester Kobe twaalf jaar oud is en het syndroom van Down heeft, dat Gert trainer is van een team voetballers met een psychische kwetsbaarheid, en dat de zoon van Ellen autisme heeft, verandert helemaal niets aan datgene wat hen motiveert voor sport en beweging: het plezier en geluk dat zij erbij ervaren. En daar draait het toch om bij álle sporters en hun omgeving?

En jij, waar word jij gelukkig van bij sport en beweging?

Uit onderzoek naar de G-sportparticipatie in Vlaanderen blijkt dat voor maar liefst 78% van de G-sporters ‘plezier maken’ de belangrijkste motivator is om te sporten en bewegen, wat dan weer bijdraagt tot het geluksgevoel. G-sport Vlaanderen gaat ervan uit dat dezelfde motivator voor álle sporters van groot belang is, ook voor hen die geen beperking, psychische kwetsbaarheid of chronische aandoening hebben.

Vanuit dat universeel gevoel van geluk vertrekt de sensibiliseringscampagne #GelukkigSporten, waarbij G-sporters en hun entourage - trainers, bestuurders, begeleiders… - hun eigen sportieve geluk delen met de G-sportsmiley voor de mond. Ze richten zich tot de samenleving en roepen iedereen op om hetzelfde te doen met de vraag ‘En jij, waar word jij gelukkig van bij sport en beweging?’ Zo willen ze G-sport op een positieve manier in beeld brengen en bijdragen tot een meer inclusieve samenleving.

Iedereen kan deelnemen aan de campagne. Alle informatie vind je via www.gelukkigsporten.be

Campagnevideo

Samenwerking met de brede sportsector

De campagne werd ontwikkeld in samenwerking met sportclubs, sportfederaties, steden en gemeenten. Samen zetten ze de campagne #GelukkigSporten in de kijker tot eind 2024.

Van 20 tot en met 27 maart loopt de campagne #GelukkigSporten als boodschap van Algemeen Nut op Eén en Canvas. Van 25 tot en met 31 maart 2024 loopt de radiospot op MNM en Radio 2.

In 2024 zal de campagne op verschillende grote sportevenementen positief de aandacht vestigen op G-sport, te beginnen met de wielerklassieker Gent-Wevelgem op zondag 24 maart. Daar staat G-wielrennen inclusief mee op het wedstrijdprogramma.