Ga naar hoofdinhoud

API

Aanspreekpunt Integriteit (= API)

Als sportorganisaties hebben we samen een belangrijke taak om voor onze sporters een plezierige en veilige sportomgeving te creëren. Voor grensoverschrijdend gedrag in welke vorm dan ook is dan uiteraard geen plaats. Een API ontvangt en hoort meldingen en ondersteunt betrokkenen in discretie en vertrouwen.

Bij G-sport Vlaanderen nemen drie medewerkers de rol van Aanspreekpunt Integriteit ter harte. Sofie, verantwoordelijke ethiek, bijgestaan door clubondersteuners Lore en Thomas zijn bereikbaar voor wie een vraag, opmerking, klacht of boodschap heeft in verband met grensoverschrijdend gedrag en integriteit. Dit kan gaan van pesterijen, tot intimidatie of agressie of psychisch of seksueel grensoverschrijdend gedrag. Als je voelt of ziet dat een (fysieke / psychische) grens op een bepaalde manier overschreden wordt, kan je bij de API's terecht.

De contactgegevens van Lore, Sofie en Thomas zijn makkelijk te vinden op de pagina Wie is wie: medewerkers of via onderstaande API-kanalen.

Wil je 100% zeker zijn dat je enkel bij de API terechtkomt, dan zijn er namelijk voor jou deze 2 oplossingen:

  • Stuur een bericht naar api@gsportvlaanderen.be. Je kan daar je melding kwijt of je kan vragen dat één van de API's zelf met jou contact neemt.
  • Bel of SMS naar het GSM-nummer van de API's (0489/76 88 77). Als de API niet meteen kan antwoorden, geef dan in de voicemail of met een bericht mee hoe de API jou terug kan contacteren.

Tekstversie video 'API intro en profilering'

Voor onze clubs is het minstens even belangrijk om te kiezen voor een duidelijk beleid zonder grensoverschrijdend gedrag. Een club-API is noodzakelijk om snel te handelen en laat betrokkenen toe om eventueel binnen een vertrouwde omgeving te blijven. De club-API onderhoudt nauwe contacten met de federatie(-API) en volgt bij de aanpak van situaties het handelingsprotocol van de club en het reactieplan van de federatie bij meldingen van (seksueel) grensoverschrijdend gedrag.

Lore Schaut

Begeleiding sportclubs, jeugdsportproject en API (1 VTE)

T.: 09 243 11 72 lore.schaut@gsportvlaanderen.be

Sofie Van Zaelen

Beleidsondersteuning, uitleendienst en API (0,8 VTE)

T.: 09 243 11 70 sofie.vanzaelen@gsportvlaanderen.be

Thomas Botterman

Ondersteuning sportaanbod en API (1 VTE)

T.: 09 243 11 79 thomas.botterman@gsportvlaanderen.be