Ga naar hoofdinhoud

Wat is classificatie?

Classificatie groepeert sporters in sportklassen, dit is volgens de impact van de beperking op de prestatie binnen de sporttak of sportdiscipline. Het classificatiesysteem draagt bij aan het waarborgen van eerlijke wedstrijdsport voor personen met een beperking omdat het vastlegt wie aan welke sporttak of –discipline mag meedoen in competitieverband. Het is een extra indeling bovenop die van gewicht, geslacht of leeftijd. Het zorgt er voor dat de invloed van de beperking in eenzelfde sportklasse zo gelijkwaardig mogelijk is.

De classificatie is een screening en bestaat uit verschillende genormeerde fasen: de sporter heeft (minstens) één van de tien erkende beperkingen voor competitieve sportbeoefening, voldoet vervolgens aan de minimale beperking van de gekozen sporttak en krijgt dan een sportklasse en een status van die sportklasse toegekend.

In sommige sporten is er slechts één sportklasse, zoals in sledgehockey en powerlifting. Om aan deze competitiewedstrijden mee te kunnen doen, moet de sporter aan de minimale beperking van die sporttak voldoen. In andere sporttakken zijn er meerdere klassen, zoals de tien sportklassen voor zwemmers met een fysieke beperking. De sporter moet dan niet enkel voldoen aan de minimale beperking van het paralympisch zwemmen maar ook aan de specifieke normen van één van die tien sportklassen van de zwemsport zelf. In teamsporten, zoals rolstoelrugby of rolstoelbasketbal, krijgen de spelers classificatiepunten toegekend. Hoe lager de punten, hoe groter de beperking van de sporter is. Op het speelveld mag het team een bepaald aantal punten niet overschrijden, zodat het van de coach een specifiek tactisch inzicht vraagt.

Wanneer een persoon in een bepaalde fase de norm niet haalt, betekent dit niet dat hij geen beperking heeft. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat een sporter een beperking heeft die in die tak van sport niet toegelaten wordt of dat de mate van de beperking onvoldoende impact heeft op zijn sportuitoefening. Deze sporter kan verder op recreatieve basis sporten of kan deelnemen aan competities waar het hebben van een sportklasse niet verplicht is of waar het sporttechnisch reglement dit toelaat.

Bocciaspeler bij classificeerder
Bocciaspeler bij classificeerder