Ga naar hoofdinhoud

Veelgestelde vragen over het sportaanbod

Overzicht

Hieronder vind je een overzicht van de vragen waar we op deze pagina een antwoord op geven.

  1. Waar kan ik het G-sportaanbod terugvinden?
  2. Wat als ik via de clubzoeker geen sport vind die bij mij past?
  3. Hoe kan ik me inschrijven om mee te doen aan de Special Olympics?
  4. Ik kreeg nog geen antwoord op mijn classificatie-aanvraag, wat kan ik doen?
  5. Hoe kan ik een UCI licentie voor G-sport aanvragen?

1. Waar kan ik het G-sportaanbod terugvinden?

Momenteel zijn er 2 digitale zoekdatabanken waar het G-sportaanbod gebundeld wordt.

G-sport Vlaanderen heeft, net zoals heel wat andere sportfederaties, een digitale zoektool waar je de clubs kan terugvinden die aangesloten zijn bij onze federatie of bij reguliere federaties waar we meer samenwerken. Dit heeft als voordeel dat we zelf kunnen bepalen welke info we beschikbaar stellen via clubfiches. Aangezien we ook ondersteuning geven aan reguliere sportfederaties en doelgroepenorganisaties hebben we ervoor gekozen om het G-sportaanbod van clubs die aangesloten zijn bij sportfederaties of doelgroepenorganisaties waarmee we samen werken ook op die zoektool te plaatsen. Jaarlijks gebeurt een update van deze zoekdatabank, en wijzigingen die de clubs door het jaar heen doorgeven worden onmiddellijk verwerkt. Aanbod dat geen link heeft met een reguliere sportfederatie of doelgroepenorganisatie waarmee we samenwerken is niet terug te vinden op onze website, daarvoor verwijzen we graag naar de databank van Sport Vlaanderen.

Sport Vlaanderen heeft als overkoepelende organisatie voor sport ook een eigen databank. Omdat Sport Vlaanderen ook inzet op G-sport vind je daar dezelfde filters voor G-sport terug. Hierbij is het geen vereiste dat het G-sportaanbod aangesloten is bij een overkoepelende organisatie of sportfederatie, en het aanbod zal hier dus ruimer zijn. De informatie over de G-sportwerking zelf is in deze databank beperkter, maar wordt wel jaarlijks geüpdatet. Tweejaarlijks bundelt Sport Vlaanderen het G-sportaanbod in de gedrukte G-sportbrochure. Deze is te verkrijgen op informatiebeurzen waar Sport Vlaanderen of G-sport Vlaanderen aanwezig zijn, of kan op vraag digitaal of per post bezorgd worden.

2. Wat als ik via de clubzoeker geen sport vind die bij mij past?

We vinden het belangrijk om iedereen te helpen in de zoektocht naar een G-sport- of beweegaanbod. Daarom helpen we jou graag op weg met het vinden van een sport die bij jou past. Aan de hand van je antwoorden op onderstaande link, krijg je hulp om je te ondersteunen in je specifieke vraag. De hulp kan variëren van het aanreiken van specifieke zoektools tot persoonlijke begeleiding als het iets moeizamer verloopt.

Vul dit online formulier in zodat we je verder kunnen informeren.

3. Hoe kan ik me inschrijven om mee te doen aan de Special Olympics?

Voor deelname aan de Special Olympics verwijzen we jou graag door naar Special Olympics Belgium.

Atleten die willen deelnamen aan de Special Olympics dienen lid te zijn van een Special Olympics Belgium-club. Hoe jouw sportclub zich kan aansluiten bij Special Olympics Belgium, lees je hier op hun website.

4. Wat is het verschil tussen de Paralympische Spelen en de Special Olympics?

De Paralympische Spelen (Paralympics in het Engels) zijn het topsportequivalent van de Olympische Spelen voor personen met een fysieke, visuele en verstandelijke beperking. Ze vinden plaats op dezelfde locatie als de Olympische Spelen, en dat in dezelfde zomer- of winterperiode (elke twee jaar is er afwisselend een zomer- of wintereditie). Voor de Paralympische Spelen moet een topsporter zich selecteren en aan strenge prestatiecriteria voldoen: gemiddeld genomen moet die bij de tien beste ter wereld behoren. De paralympische atleet leeft in functie van zijn sport: dagelijkse trainingen volgens een strikte planning, aangepaste sportvoeding, sportwetenschappelijke tests en sportpsychologische begeleiding zijn onontbeerlijke aspecten geworden. Het behalen van een topresultaat is de belangrijkste motivatie van de deelnemers.
In België is het Belgisch Paralympisch Comité verantwoordelijk voor de selectie van de atleten van Paralympic Team Belgium, en voor de organisatie van de deelname van dat team aan de Paralympische Spelen. In Vlaanderen is G-sport Vlaanderen de erkende federatie die instaat voor de begeleiding van topsporters die zich voorbereiden op de deelname aan de Paralympische Spelen.

Aan de Special Olympics nemen personen met een verstandelijke beperking (al dan niet in combinatie met een andere beperking) deel. Er worden voor de deelname geen niveaucriteria vooropgesteld. De focus bij deze organisatie ligt op fysieke en sociale ontplooiing, de bevordering van maatschappelijke inclusie en vooral op de totaalbeleving van de sporter. De wedstrijden van de Special Olympics staan open voor alle sporters die een erkend attest als bewijs van hun verstandelijke beperking kunnen voorleggen.
De internationale federatie organiseert om de vier jaar Zomerspelen en daartussen ook om de vier jaar Winterspelen (er zitten twee jaren tussen de winter- en zomereditie). De nationale organisatie Special Olympics Belgium organiseert jaarlijks de Nationale Spelen in het Hemelvaartsweekend.

5. Ik kreeg nog geen antwoord op mijn classificatie-aanvraag, wat kan ik doen?

Voor het aanvragen en verkrijgen van een classificatie moeten verschillende stappen doorlopen worden. Sommige stappen vergen echter wel heel wat tijd, waardoor het kan zijn dat je even moet wachten op een antwoord. Zorg er daarom ook voor dat je steeds tijdig de aanvraag opstart als je aan een wedstrijd wil deelnemen waarvoor classificatie vereist is! De volledige procedures en richttermijnen kan je onder de volgende links terugvinden voor fysieke, visuele of verstandelijke beperking.

Wacht je op een antwoord? Bekijk dan eerst eens de procedure, en ga na of jij alle documenten hebt aangeleverd, en de richttermijn voor verwerking reeds verstreken is. Is de richttermijn met meer dan een week overschreden? Neem dan contact op met classificatie@gsportvlaanderen.be.

6. Hoe kan ik een UCI-licentie voor G-sport aanvragen?

Deze licentie is verplicht voor alle competitiewedstrijden G-wielrennen (Open kampioenschap van Vlaanderen). Door het samenwerkingsverband met Cycling Vlaanderen kan de UCI-licentie gratis aangeboden worden. Meer informatie hierover vind je op deze pagina.