Ga naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

Belgisch kampioenschap G-veldlopen op de Cross Cup in Diest: “Erkenning voor atleten is belangrijkste”

6 februari 2022

Op 13 februari is Diest het toneel voor het Belgisch en Vlaams kampioenschap G-veldlopen. Een twintigtal atleten met een verstandelijke, fysieke en visuele beperking zullen op de Cross Cup in Diest strijden voor de Belgische en Vlaamse titel. Een parcours van 2710 meter zal moeten bepalen wie deze twee truien mee naar huis neemt. Na haltes in Berlare, Mol en Roeselare is dit de vierde manche op de Cross Cup kalender.

ROBA (Regio Oost-Brabant Atletiek), aangesloten bij de Vlaamse Atletiekliga, is de organisator van de Cross Cup in Diest en voorziet een goedgevuld programma. In de voormiddag komen de Running Stars in actie, bij de jongste lopers zijn geen Vlaamse titels te verdienen. Terwijl er in de namiddag de Cross Cup op het programma staat, waar er vanaf de Cadetten gestreden wordt om de titel Vlaams kampioen veldlopen.

Maar de atletiekclub uit Vlaams-Brabant voorziet ook G-sport op de affiche, om 10u20 lopen de G-atleten hun Belgisch en Vlaams kampioenschap, vertelt Wim Van Camp, G-trainer bij ROBA: “Met ROBA zijn we een vijftal jaar geleden begonnen met G-wedstrijden te integreren in reguliere competities. In onze club hebben we ongeveer 25 atleten met een beperking, onze atleten nemen zowel deel aan reguliere wedstrijden als aan G-wedstrijden. Steeds meer organisaties nemen G-sport op in hun programma, de erkenning voor de atleten in de sport is het belangrijkste.”

Om 10u15 is er eerst een recreatieve wedstrijd voor G-sporters, deze atleten komen niet in aanmerking voor het Kampioenschap van Vlaanderen of het BK AMH. Vijf minuten later, om 10u20 barst de strijd om de Belgische en Vlaamse titel los. G-atleten met een verstandelijke, fysieke en visuele beperking lopen in een gemeenschappelijke wedstrijd 2710 meter op het Cross Cup parcours in Diest. De Vlaamse Atletiekliga voorziet voor het BK een opdeling voor enerzijds atleten met een verstandelijke beperking en anderzijds atleten met een fysieke of visuele beperking.

Opnieuw een mooi voorbeeld hoe G-sport kan geïntegreerd worden in een reguliere wedstrijd. Toch ziet Wim Van Camp nog mogelijkheden in de toekomst: “Het is jammer dat we het Belgisch Kampioenschap G-veldlopen niet konden integreren in het BK veldlopen voor valide atleten. Nochtans is het wel mogelijk op de piste, voor de Corona-periode beleefden atleten met een fysieke en visuele beperking hun Belgisch kampioenschap samen met validen in het Koning Boudewijnstadion.”

De toekomst van G-sport lijkt alleszins veel belovend. Mede dankzij de Vlaamse Atletiekliga die stevig werk maakt van de integratie van G-atletiek. “Meer en meer clubs starten met een G-werking. Afgelopen jaren kunnen we duidelijk spreken van een positieve tendens binnen de atletiekclubs”, aldus G-trainer Wim Van Camp.

Deel dit artikel