Wie is Hilde Pauwels, PAB en sterke vrouw achter Francis Rombouts? “We voelen elkaar goed aan.”
Francis Rombouts is sinds vorige week zeker van zijn selectie voor de Paralympische Spelen van Tokio in 2021, het resultaat van zijn sterke prestaties van de afgelopen jaren. Achter elke man staat een sterke vrouw, dat is bij Francis Rombouts niet anders. De vingers wijzen naar de 55-jarige Hilde Pauwels, de PAB van Francis: “Ik vind het een bangelijke job.”
‘PAB’ staat voor Persoonlijk Assistentie-Budget, een budget dat mensen met een handicap van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) krijgen om assistentie thuis, op school of op het werk te organiseren en te financieren. In de volksmond is ‘de PAB’, de term die men ook gebruikt voor de persoon die de assistentie biedt. Hilde is de PAB van Francis, hij is dus haar werkgever. Maar Hilde en Francis hebben geen modale werkgever-werknemer relatie, integendeel, de connectie is net heel bijzonder.
Francis is een heel zelfstandige man. Hij bepaalt waarvoor hij mijn ondersteuning nodig heeft. (Hilde Pauwels)
“Eigenlijk beschouw ik Francis als deel van mijn familie. Wij vormen echt een goede tandem”, zegt Hilde Pauwels enthousiast. “We voelen elkaar goed aan en amuseren ons. Er wordt vaak gelachen. Mijn man en ik hebben ook een goed contact met de ouders van Cis.” Als PAB helpt ze Francis bij zijn dagdagelijkse activiteiten: van koken tot huishouden, maar bijvoorbeeld ook met het regelen van bankzaken en het zoeken naar sponsors. “Francis is een heel zelfstandige man en bepaalt wat er allemaal moet gebeuren. Ik help hem waar nodig en biedt vooral ondersteuning waar en wanneer hij het wenst.” Als elektronische rolstoelgebruiker kan Francis zich met het openbaar vervoer bijvoorbeeld moeilijk verplaatsen naar zijn trainingslocaties, want de bus en tram zijn nog onvoldoende toegankelijk. In afwachting van beterschap, iets waar Francis regelmatig voor ijvert, helpt Hilde hem op zijn vraag bij het transport naar de trainingen en wedstrijden. Daar staat ze hem regelmatig ook bij tijdens de opwarming. “Mijn man en ik komen zelf uit de petanquewereld”, zegt ze. “Boccia is heel vergelijkbaar. Ik raad alle petanquetrainers en -scheidsrechters aan om eens over het muurtje te kijken naar de bocciawereld. Het is er enorm boeiend. Tijdens de coronaperiode trainen we ook samen in onze bubbel op vraag van zijn coach Bas, dat is fijn.” Intussen reizen Hilde en haar man Paul zelfs regelmatig af naar de internationale bocciawedstrijden. Hilde is er dan geen PAB, maar wel supporter van Francis.
Hilde Pauwels was 23 jaar huismoeder van 3 kinderen, deed stervensbegeleiding van haar schoonmoeder en woonde ook 13 jaar samen met haar schoonvader. Haar hart klopte altijd al voor de zorg. Toen ze een zestal jaar geleden zocht naar een nieuwe job, vond ze op de website van de VDAB de oproep van Francis en dat sprak haar aan. “Ik solliciteerde en Francis koos mij. Daar ben ik nog steeds heel blij om. Het is een ongelooflijk bangelijke job. Ik zou het iedereen die graag zorg verleent, aanraden, omdat het zo boeiend is."
Francis heeft eerst zelf een team rond zich neergezet en werkte keihard. Hij verdient zijn selectie. (Coach Bas Van Dycke)
Voor bocciacoach Bas Van Dycke (Parantee-Psylos) is de rol van Hilde ook niet te onderschatten. “Ze is net als de andere PAB’s een belangrijke schakel in het succes. Er zijn veel mensen die Francis stimuleerden om opnieuw internationaal te spelen, maar ik denk dat de beslissende duw van Hilde kwam. Haar petanqueverleden is een troef, want ze bestoken elkaar om beter te worden”, zegt Bas, die meteen ook de grootste verdiensten van zijn bocciaspeler in één adem noemt. “Francis heeft eerst zelf een team rond zich neergezet, het blackjackteam, een groep van mensen die hem steunt in zijn ambities. Hij wist dat de weg naar de top niet gemakkelijk zou worden, maar hij heeft er keihard voor gewerkt. Hij verdient zijn plaats in Tokyo.”
Met zijn zelfstandigheid is hij een voorbeeld voor onze andere bocciaspelers (Ronny Van Assche, verantwoordelijke boccia bij sportclub Spinnaker)
Bij zijn sportclub Spinnaker beamen ze dat. “Francis is een voorbeeld voor andere spelers”, zegt Ronny Van Assche, verantwoordelijk voor de bocciawerking in de club. “Iedereen is reuzefier op hem en heeft tonnen respect voor het parcours dat hij volledig zelf uitstippelde. Spelers uit onze club weten dankzij hem welk niveau ze moeten halen, willen ze internationaal meespelen. En voor bocciaspelers die ons centrum of onze club verlaten en zelfstandig boccia moeten trainen, is hij een voorbeeld. Het kost geld en moeite. Het vraagt planning. Maar het is mogelijk en Francis is daarvan het voorbeeld. We duimen de vingers van onze handen dat Tokyo 2021 zal plaatsvinden en Francis daar zijn droom waarmaakt. Hij verdient het.”