Ga naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

Veelbelovende prestaties maar geen medailles in de tijdritten: "Nu focussen op de wegrit"

Topsport 11 juni 2021

Op het wereldkampioenschap G-wielrennen in Cascais (Portugal) zijn de tijdritten achter de rug. Onze Vlaamse G-wielrenners behaalden er enkele mooie ereplaatsen en de honger voor de wegritten is groot. “Ik ben een beetje ontgoocheld, maar met mijn hoofd zit ik nu al bij de wegrit op zondag.”

Van 9 tot 13 juni vindt op het autocircuit van Estoril (Cascais, Portugal) het WK G-wielrennen plaats, een belangrijke afspraak voor negen Vlaamse toprenners want er staan twee zaken op het spel: de wereldtitel of een mooie WK-medaille, én met goede resultaten kunnen ze een selectie voor de Paralympische Spelen voor Tokyo 2020 proberen afdwingen.

Zuur om op vijf seconden te strandden, intussen zit ik met mijn hoofd al bij zondag (Tim Celen)

In de teamaflossing kwam Jonas Van De Steene (H4) als derde handbiker voor België in actie, met Jean-Francois Deberg (starter, H3) en Christophe Hindricq (tweede rijder, H2). De drie pakten brons op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro, maar reden in de jaren daarna niet al te vaak samen op internationale wedstrijden. Ze werden uiteindelijk zesde in de team relay. De overwinning ging naar Italië, altijd toppers in dit nummer, gevolgd door Spanje (zilver) en Duitsland (brons).

Op donderdag en vrijdag stonden de tijdritten op het programma. Spek naar de bek van Ewoud Vromant, die in Oostende nog de tijdrit won. Op dit WK moest hij vrede nemen met een vierde plaats, hij strandde op vijf seconden van het podium. Dicht maar net niet, helaas. En exact hetzelfde verhaal gold ook voor Tim Celen, die in de MT2-klasse op zijn driewieler alles uit zijn stevige benen perstte, maar ook hij kwam enkele seconden tekort voor het podium.

“Nu ben ik wel nog wat ontgoocheld”, zegt Tim na zijn wedstrijd. “Op zich heb ik een goede wedstrijd gereden, maar het is altijd zuur om op vijf seconden van het podium te stranden.” Wie Tims prestaties bekijkt, ziet dat hij vordert in de tijdrit en dat de wegritten hem doorgaans beter liggen. “Klopt. Eigenlijk mag ik tevreden zijn dat ik een stuk dichter gekomen ben op de Spaanse winnaar als je onze tijden vergelijkt met die op de Wereldbeker in Oostende van vorige maand. In mijn hoofd ben ik nu vooral al met zondag bezig, hoor.”

Er zit nog rek op en wil zondag mikken op dat podium (Jonas Van De Steene)

Ook opvallend was de comeback van Jonas Van De Steene. De Hulk van Zaffelare (sorry Jonas, we blijven de bijnaam graag gebruiken) reed naar een zesde plek in de tijdrit, een belangrijk resultaat om kans te maken op een selectie voor de Paralympische Spelen in Tokyo. “Voor mijn gemoedsrust was dit belangrijk”, zegt Jonas. “Dit was noodzakelijk, maar er zit nog rek op. Ik kan beter en wil zondag graag mikken op dat podium. Dat is altijd mijn ambitie en ik geloof erin dat ik dat kan.”


Felicitaties aan Maxime Hordies (H1, aangesloten bij de Ligue Handisport Francophone) met het behalen van de bronzen medaille in zijn tijdrit!

Van zaterdag tot zondag worden de wegritten gereden.

Raadpleeg hier: de foto's, het complete programma en alle resultaten van de G-wielrenners.