Ga naar hoofdinhoud

Milan Thomas

Wielrennen

B elite

Milan Thomas heeft de ziekte van Stargardt. Die tast het centrale deel van het oognetvlies aan, waardoor hij wazig ziet. Eerst beoefent Milan atletiek en wielrennen op recreatief niveau. In maart 2019 proeft Milan Thomas voor het eerst van tandemrijden op de Blind (Sports) Date, een laagdrempelige sportactiviteit van G-sport Vlaanderen voor personen met een beperking. Milan is direct verkocht en contacteert zijn neef Bert Scheirlinckx, die in 2011 is gestopt na een professionele wielercarrière van elf jaar bij de reguliere profwielrenners. Bert neemt Milan op sleeptouw en ze beginnen samen met tandemrijden in de zomer van 2018.

In aanloop naar de Spelen van Tokyo 2020 vindt Milan met Jonas Goeman een nieuwe gangmaker en beiden doen het uitstekend in de internationale wedstrijden. De twee missen echter de Paralympische Spelen van Tokyo 2020. Op het EK van 2022 in Oostenrijk rijden ze naar een tweede plaats in de wegrit. Ook in de wereldbekerwedstrijden maken ze mee de koers en doen ze mee voor de medailles. In 2023 stoppen Milan en Jonas hun samenwerking na enkele tegenvallende resultaten.

Milan heeft momenteel twee piloten waarmee hij in competitie treedt. In 2024 doet hij dat met Lieven Desomviele in de wegwedstrijden en met Mathias Lefeber in het baanwielrennen.

Topprestaties

  • Zilver - EK Wielrennen Schwanenstadt (OOS) 2022 - wegrit