Ga naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

35 Belgische renners nemen deel aan UCI wereldbekerwedstrijd in Oostende

Nieuws Topsport 3 mei 2022

Van 5 tot en met 8 mei 2022 vindt de UCI World Cup Para-cycling Ostend Belgium plaats in Oostende, een organisatie van Isomundo. In totaal staan liefst 35 Belgische renners met een beperking (inclusief drie piloten) aan de start. Daarvan zijn er 16 renners die deelnemen met het nationaal team, Paralympic Team Belgium, de andere renners konden zich plaatsen via de selectietijdrit in Zolder op 10 april. Wereldkampioen Tim Celen is erbij en start voor het eerst in zijn regenboogtrui: “Ik kijk uit naar mijn eerste wedstrijd sinds Tokyo 2020, en dat meteen als wereldkampioen in mijn eigen land.”

Tim Celen werd in 2021 wereldkampioen op de weg op zijn driewieler (klasse MT2). De renner met hemiplegie pakte die titel in Portugal na een beklijvende sprint. Op de Paralympische Spelen in Tokyo veroverde hij daarna zilver in de wegrit en brons in de tijdrit. Maar de basis voor dat topseizoen legde Tim tijdens de World Cup Para-cycling in Oostende: “Ik won vorig jaar de wegrit en werd tweede in de tijdrit. Ook dit jaar start ik met ambitie, ik laat het wat op mij afkomen”, zegt Tim, die met plezier terugkijkt op de vorige editie.

De 24-jarige renner uit Ham had ook dit jaar een goede winter. “Ik kon me specifieker op bepaalde trainingen toeleggen door de mogelijkheden die Sport Vlaanderen me geeft, en kan ook mijn rusttijden beter respecteren. De conditie zit in elk geval goed en ik had geen last van kwaaltjes.”

We moeten deze mooie sport maximaal promoten in België

Naast Tim Celen staan er nog heel wat andere toppers aan de start. Ze zijn met 17 in totaal, de topsporters die starten onder de vlag van Paralympic Team Belgium. Maar ook heel wat andere competitierenners konden zich kwalificeren voor de openstaande slots. Dat deden ze tijdens een selectietijdrit in Zolder in april. Celen juicht het initiatief toe: “We moeten deze mooie sport maximaal promoten in België, dus het is fijn dat ook renners zonder topsportstatuut de mogelijkheid grijpen om zich te meten met anderen in een grote internationale wedstrijd. Iedereen vaart daar wel bij.”


KLIK HIER VOOR WEDSTRIJDINFO, PROGRAMMA, RESULTATEN

Tim Celen won vorig jaar de wegrit tijdens de wereldbeker in Oostende.
Tim Celen won vorig jaar de wegrit tijdens de wereldbeker in Oostende.