Ga naar hoofdinhoud
Paralympian

Man Kei To

Badminton

WH1 elite

Man Kei To, Kiki voor de vrienden, raakte in 2007 betrokken bij een zwaar verkeersongeval. Ze liep een dwarslaesie op en is sindsdien verlamd in haar benen. Kiki studeerde kinesitherapie en wist meteen welke revalidatie haar te wachten stond. Na een lange periode van herstel vond ze een job die haar lag en vanaf dan zocht ze naar een voor haar geschikte sport. Met een verleden in tennis, zocht ze vooral binnen de wereld van de racketsporten en zo kwam ze in 2013 terecht bij de Badmintonclub in Herne, die een aanbod hebben voor personen met een beperking.

In 2018 won Kiki drie medailles op het Europees kampioenschap: zilver in het dames dubbel, brons in het enkelspel en brons in het gemengd dubbel. Die prestaties openden deuren en vanaf dan kon ze internationaal aan heel wat toernooien deelnemen. Ook in Azië, waar Kiki haar roots liggen. Haar ouders komen uit Hongkong, maar begonnen een horecazaak in Ninove, die ze tot enkele jaren geleden runden.

De badmintonspeelster nam in 2022 deel aan het wereldkampioenschap en pakte er voor het eerst in haar carrière een WK-medaille: samen met de Turkse Emin Seckin won ze zilver in het dames dubbelspel. In 2023 bereikte ze het absolute hoogtepunt tot dusver: ze kroonde zich in Apeldoorn tot Europees kampioen in het enkelspel en pakte zilver in het dames dubbelspel met Nina Gorodetzky uit Israël.

Man Kei To nam in februari 2024 deel aan het wereldkampioenschap G-badminton in Pattaya (Thailand), waar ze brons behaalde in het enkelspel. Het was haar eerste individuele medaille op een WK en dat betekende een geweldige opsteker met oog op de Paralympische Spelen van Parijs 2024, waar ze graag wil presteren. Op vrijdag 3 mei werd haar deelname met Paralympic Team Belgium bevestigd door het Belgian Paralympic Committee.

Topprestaties

 • Brons - WK badminton Pattaya (THA) 2024 - enkel

 • Goud - EK badminton Rotterdam (NED) 2023 - enkel

 • Zilver - EK badminton Rotterdam (NED) 2023 - dames dubbel met Nina Gorodetzky

 • Zilver - WK badminton Tokyo (JAP) 2022 - dames dubbel met Emine Seckin

 • Brons - EK badminton Rodez (FRA) 2018 - enkel

 • Zilver - EK badminton Rodez (FRA) 2018 - dames dubbel

 • Brons - EK badminton Rodez (FRA) 2018 - gemengd dubbel

Toekomstige wedstrijden

 1. Parijs

  Paralympische Spelen Parijs

  Volleybal Triatlon Taekwondo Kajak Goalbal Rugby Tennis Paardrijden Judo Tafeltennis Boccia Boogschieten Wielrennen Zwemmen Atletiek Badminton Basketbal Voetbal Schieten 28 aug. 2024