Ga naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

Trefdag 2023 - ontmoeting en bijscholing voor clubs voor sporters met een verstandelijke beperking: VOLZET

Omnisport

De trefdag is een ontmoetings- en bijscholingsdag voor trainers, begeleiders en bestuurders die werken met personen met een verstandelijke beperking. Door het uitwisselen van ervaringen, toelichting door experts en workshop leren ze van elkaar en van professionelen in het veld.

Deze trefdag wordt georganiseerd in samenwerking met sportclub DAIS vzw.

Voor de hoofdblokken maak je een keuze uit 2 hoofdthema's, je duidt dit aan bij inschrijving.

Download hier de folder voor de trefdag verstandelijke beperking.

De trefdag 2023 is volzet, je kan niet meer inschrijven.


Autisme beleving & cases verstandelijke beperking VOLZET

In het eerste (korte) gedeelte gaan we in interactie met elkaar om te zien welke tips we hebben voor elkaar in bepaalde situaties. Aan de hand van concrete cases rond het sporten voor mensen met een verstandelijke beperking brengen we expertise samen om gericht tot goede antwoorden te komen en de tools & tips met elkaar te delen en mee te nemen.

In het tweede (langere) gedeelte gaan we dieper in op autisme en vooral het zelf beleven ervan. In deze sessie word je ondergedompeld in de wereld van autisme aan de hand van een belevingscircuit. Door middel van opdrachten en uitdagingen (AutismeBelevingsCircuit*) ontwikkel je een beter inzicht in hoe mensen met autisme de wereld ervaren. Bij elke opdracht hoort meer uitleg over autisme en word je ook uitgedaagd om er concreet mee aan de slag te gaan. Zo krijg en maak je zelf tips om in je eigen sportcontext om te zetten. *Het AutismeBelevingsCircuit is een product van Autisme Centraal / Sterkmakers in Autisme. We gebruiken deze tool om samen onze sport autismevriendelijker te maken.

De sessie rond autisme wordt begeleid door Debbie Van Biesen. Debbie is onderzoeker aan de KU Leuven en is zelf ook voorzitter van en jarenlang actief als trainster bij Centrum voor Aangepast Sporten in Leuven, een multisportclub voor mensen met een beperking. Debbie heeft jarenlange expertise binnen het thema verstandelijke beperking en focust momenteel met het Europees gefinancierd IDEAL 2.0 project op fysieke activiteit bij jongeren met autisme. In een ander project, in samenwerking met G-sport Vlaanderen en gesteund door Koning Boudewijnstichting focust ze op het inzetten van het ABC om de kennis over autisme bij sporttrainers te vergroten, via belevingssessies en begeleiding op maat.


Omgaan met moeilijk gedrag ook bij sporters met een verstandelijke beperking

Als coach maak je het regelmatig mee: een meningsverschil tussen je sporters, hoog oplopende emoties, spanningen,... In deze 2 sessies staan we stil bij het ontstaan van conflicten, hoe we ze kunnen voorkomen, hoe we ermee kunnen omgaan en hoe we nadien kunnen inzetten op herstel. De twee sessies lopen in elkaar over. We vragen dan ook aan geïnteresseerden om beide sessies te volgen. We gaan ook het één en ander uitproberen, sportief gekleed zijn is een voordeel, geen noodzaak!

Deze sessie wordt begeleid door Pierre Van der Veken. Met vallen en opstaan leerde Pierre de afgelopen 15 jaar hoe sport een krachtig middel kan zijn om mensen te versterken en met elkaar te verbinden; dit bij en in samenwerking met reguliere voetbalclubs en in sociaal-sportieve projecten als de Gantoise Plantrekkers (vroegere KAA Gent Homeless Blue White). Pierre heeft 8 jaar voor de KAA Gent Foundation gewerkt als trekker van de sociaal-sportieve werking en is nog steeds actief als coach bij voetbalclub FC Rooigem.


Programma & timing

9u onthaal
9u30 start - inleidingen met verhaal van DAIS
10u-11u15 Omgaan met moeilijk gedrag deel 1 10u-11u Cases en interactie: situaties bij sporters met een VE beperking
11u30-12u45 Omgaan met moeilijk gedrag deel 2 11u-12u45: Autisme beleefcircuit
12u45 Safe para-sport allies + afsluit
13u Afsluit met lunch


Deelname aan de trefdag kost 15 euro voor leden van G-sport Vlaanderen en haar partnerfederaties. Niet-leden betalen 20 euro.

Een broodjeslunch is inbegrepen in de prijs.

Datum

  • 13 mei 2023
  • 09:00 - 13:00

Locatie

Ijshal Sport Vlaanderen
Sportlaan 1, 1770 Liedekerke
1770 Liedekerke

Toon op Google Maps

Contactpersoon

Lore Schaut lore.schaut@gsportvlaanderen.be 09 243 11 72

Sport

Organisator

G-sport Vlaanderen
DAIS vzw

Prijs

€15 (leden G-sport Vlaanderen en partnerfederaties) en €20 (niet-leden)