Ga naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

Geannuleerd - Praktijkdag 2020

Klik hier voor de praktijkdag 2021


De praktijkdag 2020 gaat omwille van de covid situatie niet door. Een mini en digitaal alternatief vindt plaats, alle informatie op Praktijkdag 2020: mini en digitaal

Op de Praktijkdag zetten we nieuwe beweegtrends in de kijker. Trainers, begeleiders of professionelen die werken met personen met psychische kwetsbaarheid, autisme en/of verstandelijke beperking nemen er deel aan sportieve workshops en krijgen de kans om informeel ervaringen uit te wisselen rond aangepaste sport- en beweegvormen in de club.

Omwille van de situatie op dit moment, kies je voor een vast programma. Zo vermijden we dat je telkens in een andere groep terecht komt bij andere mensen. Je blijft dus gedurende heel de dag in jouw groep van max. 20 personen.

Hieronder vind je het programma terug, een omschrijving vind je onderaan. Elke deelnemer krijgt de kans om te proeven van 4 workshops: twee voor en twee na de middag. Op het inschrijfformulier kies je welk programma je wenst te volgen of indien je geen voorkeur hebt.

Deelname aan de praktijkdag kost € 80 voor leden van Parantee-Psylos, € 95 voor niet-leden. Studenten betalen € 50. Inschrijven kan via de link tot 6 november en is definitief na betaling van het inschrijfgeld op BE74 0682 3627 0607 met vermelding 'praktijkdag + naam'.

PROGRAMMA 1:
- Inno games Bulzibucket en Rampshot (VM)
- Group Dynamics (VM)
- Memoride & crossboccia (NM)
- Go4oriënteering (NM)

PROGRAMMA 2:
- Padel (VM)
- Een moderne blik op core stability (VM)
- Mindfull running (NM)
- Poull ball en Direction (Nm)(1) Inno Games Bulzibucket & Rampshot (Sportwerk)

In deze sessie maak je kennis met twee innovatieve games om toe te passen in eigen setting.
-Bulzibucket: stapelbare emmerdoelen vormen het doelwit. Kan jij zo veel mogelijk scoren? Punten krijg je door de gevulde zakjes rechtstreeks in het doel te gooien, of je medespelers helpt je door het zakje in de emmers te duwen.
-Rampshot: twee tegen twee werpspel voor zowel binnen als buiten. Perfect voor motorische vaardigheden, oog-hand coördinatie, teamwork en vooral veel plezier. Spelers gooien en vangen de bal voor punten en vangen rebounds van de hellingen voor extra schoten. De gegroefde bovenkant van de helling garandeert onvoorspelbare bounces die spelers in beweging houden.

(1) Groepsdynamiek Nature (Nature vzw)

In deze workshop kan je proeven van speelse samenwerkingsopdrachten en aan den lijve ondervinden hoe ze de groepsdynamiek kunnen versterken, door 'anders' kennis te maken, elkaar letterlijk en figuurlijk tegemoet te komen, vertrouwen op te bouwen, op elkaar te rekenen, het met elkaar te stellen.

(1) Go4oriënteering (Tristan Bloemen, Go4oriënteering)

De Go4orienteering is een in-en outdoor oefeningenset: kant en klaar, direct bruikbaar en aangepast aan de schoolse omgeving. De oefeningensets bevatten basis- en competitieve oefeningen en ook aflossingen. Door het systeem met oplopende moeilijkheidsgraad (1 -> 6 sterren) kan iedereen op zijn tempo evolueren. Je maakt kennis met de oefeningen, mogelijkheden van het oriëntatielopen, zonder dat je een uitgewerkte loop nodig hebt. De variaties zijn eindeloos en de elementaire technieken worden aangeleerd.


(1)
Memoride & Crossboccia (Ingrid Peeters, Okra-Sport)

Natuurlijk wordt er overal veel belang gehecht aan het actief houden of opnieuw activeren van ouderen, omdat bewegen nu eenmaal belangrijk is! Niet alleen voor de fysieke gezondheid, maar zeker ook voor het cognitief en sociaal welzijn. Uiteraard blijft het belangrijk om de spieren fit te houden, maar het ophalen van al die heerlijke herinneringen en die dan delen met de andere mensen rondom je, dat maakt alles zoveel mooier, aangenamer en zinvoller. Memoride biedt die unieke ervaring aan. Met een software gebaseerd op Google Streetview, kunnen de deelnemers overal fietsen waar ze dat wensen. Langs het huis waar ze vroeger gewoond hebben, door het dorp waar ze opgegroeid zijn of de Mont Ventoux beklimmen. Memoride is uitermate geschikt voor mensen met een beperkte bewegingsmogelijkheid. Met trappers die voor een stoel geplaatst worden, een tablet met software van Google Streetview en een connectie met een groot scherm kunnen de deelnemers virtueel fietsen en hun beleving delen met andere mensen rondom hen.

Tijdens deze sessie komt ook crossboccia aan bod, een geschikte sport voor een iets ouder publiek. Crossboccia doet ons denken aan boccia of petanque, maar wordt gespeeld met rijstzakjes en kan overal gespeeld worden. De mogelijkheden zijn eindeloos en het werpspel kan door iedereen gespeeld worden.

(2) Een moderne blik op core stability (Hannes Malfait, STERK personal training)

“Waarom trainen we zo voorspelbaar: met vaste oefeningen, herhalingen en gewichten die streven naar de perfecte beweging, terwijl ons dagelijkse leven onverwachte en onvoorspelbare wendingen neemt?” In deze workshop krijg je een moderne blik op corestability.
Het draait niet langer om welke spieren er getraind worden, maar om het creëren van een solide basis voor positieve veranderingen in de levens- en bewegingskwaliteit op de lange termijn.
Verwacht je aan een gebalanceerde mix van theorie en praktijk. We bespreken de laatste wetenschappelijke inzichten behandeld worden en vertalen deze naar praktische voorbeelden.


(2) Mindfull running (Hannes Geyskens, Mind Moves)

Hoe krijg je je mensen op een gezonde manier in beweging? Kan beweging ook leuk zijn en Mindful?
Kom dit te weten in de workshop 'Mindful Run voor trainers'
Gedurende deze workshop gaan we zelf doen, voelen en ervaren hoe je je deelnemers Mindful in beweging kunt krijgen. Door gerichte oefeningen, afgewisseld met fun momenten en enkele krachtige leermomenten ga jij naar huis met tal van interessante informatie. Ademhaling, focus, loslaten, mindfulness en FUN zijn de krachtige pijlers van de Mindful Run filosofie.
De workshop is gericht voor al die trainers met mensenkennis en een positieve attitude.


(2) Padel (Tennis Vlaanderen)

Padel is een mix van tennis en squash en wordt gespeeld met vier personen op een rechthoekig veld. Een padelbaan is 10 meter breed en 20 meter lang en is omringd door wanden. In bijna alle gevallen zijn de wanden een combinatie van glas en een hekwerk. Padel speel je met een padel racket en een padelbal. Tijdens het spel zijn de wanden onderdeel van het spel. Aangezien de wanden kunnen worden gebruikt is kracht minder belangrijk bij padel. Dit houdt in dat deze sport door iedereen te spelen is en heel laagdrempelig is.

(2) Poull Ball & Direction (Sportwerk)

Poull Ball is een sport die vooral het 'fair play' aspect naar voren breng en die iedereen de kans geeft mee te doen aan het spel. Deze activiteit is contactloos, wat het extra veilig maakt. Het doel van het spel is de veelkleurige kubus om te gooien met een bal zonder de cirkel te betreden. Men kan enkel vooruit gaan door middel van passen. Samenwerking is dus zeker een vereiste.

Direction (led's react): dit cirkelvormige toestel laat zodra hij beweging detecteert, 4 mogelijke kleuren of richtingen zien. Aan de hand van deze parameters worden er verschillende sportspelen gespeeld.

Datum

  • 20 november 2020
  • 09:00 - 16:00

Locatie

Sportoase Leuven
Philipssite 6, 3001 Leuven
3001 Leuven

Toon op Google Maps

Contactpersoon

Lore Schaut lore.schaut@gsportvlaanderen.be 09 243 11 72

Prijs

€80