Ga naar hoofdinhoud

Yoica De Kock

Wielrennen

WC4 elite

Yoica De Kock begon haar wielercarrière nadat lopen haar minder plezier opleverde door kwetsuur aan haar voet. Ze schakelde over naar fietsen en dat leverde haar al snel een nieuwe passie op.

Koersen en wedstrijden kwamen in het vizier, maar kort voor dat ze aan haar eerste officiële competitiewedstrijd zou deelnemen, raakte ze betrokken bij een verkeersongeval met een vrachtwagen. Yoica verloor daarbij haar linkeronderbeen.

Na anderhalf jaar revalidatie in achtereenvolgens het UZ Gent, UZA en het revalidatiecentrum Revarte, zocht Yoica zich opnieuw een uitlaatklep. In 'Het jaar van Yoica' volgt een filmploeg hoe ze na haar revalidatie opnieuw de stap naar wielrennen zet. Eens ze de liefde voor de fiets terugvond, zag ze de nationale ploeg aan het werk op een wereldbeker in de V.S., en in mei 2023 ging ze supporteren voor haar voorbeelden tijdens de World Cup Para-cycling in Oostende.

Sinds januari 2024 neemt Yoica deel aan de nationale pistetrainingen, waar ze haar selectietijd behaalde voor een deelname aan het wereldkampioenschap baanwielrennen in Rio de Janeiro.

Haar ultieme droom? Ooit een medaille behalen op de Paralympische Spelen of een WK.