Ga naar hoofdinhoud

VTS-opleidingen

De Vlaamse Trainersschool reikt jaarlijks meer dan 5.500 kwalificaties uit aan sportbegeleiders die met succes een opleiding hebben gevolgd. De VTS is de enige officiële diplomaverstrekker in Vlaanderen voor trainersdiploma’s.

Klaar voor de toekomst met een vernieuwd opleidingsmodel

Steeds weer komen nieuwe uitdagingen op ons af. Zo ook voor trainers. VTS kan niet achterblijven en maakte werk van een aangepaste opleidingsstructuur om zo veel mogelijk trainers zo goed mogelijk op te leiden. Nieuwe ontwikkelingen blijven mikken op dezelfde kwaliteit maar proberen rekening te houden met de hedendaagse context (flexibiliteit, digitaal, context, etc.).

Voorheen bestond voor een trainer enkel een vrij strikt rechtlijnig pad van Initiator over Instructeur B, Trainer B tot Trainer A. In het nieuwe model is er veel aandacht voor je ervaring als trainer en de context waarin je actief bent, met name participatie dan wel prestatie. Beide zijn uiteraard mogelijk, maar met het nieuwe model worden opleidingen beter afgestemd op de realiteit waarin jij elke dag als trainer aan de slag bent. Benieuwd? Neem dan zeker een kijkje op de webpagina met toelichting over het nieuw model.


Nieuw sinds 2022: Start 2 Coach als onmisbaar basispakket

De belangrijkste recente ontwikkeling en onderdeel van het nieuwe opleidingsmodel is misschien wel de geboorte van de Start 2 Coach module: een laagdrempelige én praktijkgerichte basismodule voor elke trainer. Je leert er alle basisprincipes van verantwoordelijk training geven. Deze principes worden kant en klaar geserveerd in een duidelijk en makkelijk hanteerbaar kader met bouwstenen en je leert ze ook meteen toepassen in de praktijk!

De inhoud vervangt het algemeen gedeelte van de initiatoropleiding en is daarmee de perfecte start van jouw parcours in het trainerslandschap. De focus van de vroegere inhoud is wat verbreed en de module krijgt ook een meer praktijkgerichte invulling. De module kan aangeboden worden binnen een (initiator-)traject maar kan ook apart worden gevolgd. Aangezien dit pakket wordt gezien als basismodule kan je hierna in alle sporttakken verder. Geef jij als trainer meerdere sporten of vormen van beweging of weet je nog niet in welke sporttak je aan de slag wil, dan blijft deze module een onmisbaar fundament waarvoor je nu al kan kiezen.

In heel Vlaanderen zullen Start 2 Coach-modules worden georganiseerd. In de meeste gevallen binnen een langer lopende Initiatoropleiding. Je kan deze ook als aparte module volgen indien je dit wenst! Ook vanuit G-sport zal de Start 2 Coach worden aangeboden, zowel in het voorjaar als in het najaar van 2023.

VTS+ Bijscholingen

Onder de noemer VTS Plus organiseert VTS daarnaast ook heel wat kwaliteitsvolle sporttakoverschrijdende bijscholingen. Wil je op de hoogte blijven van snel veranderende trainingsprincipes, je kennis verruimen rond voeding of krachttraining of iets bijleren over specifieke doelgroepen of thema’s, ontdek dan hier het uitgebreide VTS Plus aanbod.

Binnen dit aanbod kan je twee keer per jaar de VTS+ bijscholing "Omgaan met G-sporters" volgen. Je krijgt in deze bijscholing een eerste inleiding in sport voor mensen met een beperking. Je leert het G-sportlandschap met zijn verschillende actoren kennen en krijgt antwoorden op vragen als: ‘Hoe communiceer je met G-sporters?’, ‘Waar moet je op letten opdat je G-sporter in de sporthal geraakt?", en nog veel meer.

Aan de hand van concrete begeleidingstips, praktische oefeningen, videomateriaal en veel interactie leer je omgaan met sporters met een beperking, psychische kwetsbaarheid (en op termijn chronische aandoening).


Verder zijn we ook steevast aanwezig op Dag van de Trainer met een aantal interessante workshops rond G-sport, en voorzien we ook altijd een aantal webinars binnen de VTS+ bijscholingsmarathon. Dus ook binnen deze kaders kan je bijleren over G-sport!

De weg kwijt in het uitgebreide VTS-aanbod? Ook daarvoor heeft VTS nu een oplossing in de vorm een digitale keuzewijzer die je kan raadplegen!

Dieter Vandenbroucke

Medewerker team kennis, opleiding en beleidsondersteuning (1 VTE)

T.: 09 243 11 70 dieter.vandenbroucke@gsportvlaanderen.be