Mensen met een laag inkomen ondervinden heel wat financiële drempels om te kunnen sporten in een sportclub. Het lidgeld neemt vaak een grote hap uit hun beperkte budget. Daarnaast brengt deelname aan georganiseerde sportactiviteiten ook bijkomende kosten met zich mee zoals de aankoop van sportkledij. Ook een drankje met medesporters na de sportactiviteit of een bijkomend engagement zoals deelname aan externe organisaties of fondsenwervende activiteiten zijn niet altijd haalbaar.
Ook binnen onze G-sportclubs zijn er heel wat sporters met een laag inkomen. Door in te stappen in het systeem van UiTPAS, kan je alvast heel wat drempels wegwerken. Via onderstaande vragen helpen we je graag op weg!
Heb je nog vragen rond UiTPAS en het gebruik ervan in je club?
Je kan met al jouw andere vragen op www.uitpas.be terecht.
Overzicht
Hieronder vind je een overzicht van de vragen waar we op deze pagina alvast een antwoord op geven.
- Wat is UiTPAS?
- Hoe weet ik of UiTPAS financieel haalbaar is voor mijn club?
- Waarom zou mijn club instappen in het systeem van UiTPAS?
- Is er een UiTPAS in mijn gemeente?
- Hoe kunnen we met onze sportclub instappen in het UiTPAS-systeem?
- Wat als er geen UiTPAS in mijn gemeente is?
- Wat is een groepspas met kansentarief?
1.
Wat is UiTPAS?
De UiTPAS is een spaarkaart voor iedereen. Met de UiTPAS kan je punten sparen: in de sporthal, de bib, het cultuurcentrum, de sportclub,… Deze punten kan je omruilen voor bijvoorbeeld een gratis zwembeurt, een museumbezoek, een film in het cultuurcentrum,…
Wie een laag inkomen heeft, kan een UiTPAS met kansentarief aanvragen. Daarmee kan je binnen jouw UiTPAS-regio aan een verminderd tarief deelnemen aan heel wat cultuur-, sport- en jeugdactiviteiten.
Om een UiTPAS met kansentarief te krijgen, moet je een bewijs tonen van bijvoorbeeld een verhoogde tegemoetkoming, collectieve schuldenregeling, leefloon, via een sociaal onderzoek, … Deze voorwaarden worden lokaal vastgelegd, vraag dus na in jouw gemeente welke afspraken daar gelden!
Via een solidaire kostendeling betalen zowel de gebruiker, aanbieder als lokale overheid een deel van de kost om zo mensen met een laag inkomen te kunnen laten participeren.
Alle info over UiTPAS vind je op www.uitpas.be en dit filmpje geeft alvast een mooi voorbeeld hoe de UiTPAS in de sportclub kan gebruikt worden.
Wat houdt de solidaire kostendeling in?
Het systeem van de UiTPAS werkt via een solidaire kostendeling waarbij zowel de deelnemer, aanbieder (sportclub) als de lokale overheid bijdragen in de kosten. In de meeste gemeenten is deze verdeling zoals hieronder: