Ga naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

Wat als er iemand in jouw club positief test op Corona?

12 oktober 2020

Hieronder lijsten we op wanneer je welke stappen moet ondernemen als er iemand in jouw club positief test op Corona. Of als er een clublid contact heeft gehad met iemand van buiten de club die positief test. (versie van 20 oktober 2020)

IEMAND VAN JOUW CLUB TEST POSITIEF
Deze persoon moet (samen met zijn huisgenoten) in quarantaine.
Wat met de anderen?
Medesporter(s), begeleider(s) en trainer(s) van de groep die in nauw contact kwamen met deze persoon (langer dan 15' en dichter dan 1,5m zonder mondmasker) moeten meteen 10 dagen in quarantaine en wachten af of ze ziektesymptomen vertonen. In dit geval de huisarts contacteren om eventueel getest te worden:

  1. Test negatief = uit quarantaine na de 10de dag.
    Vanuit Parantee-Psylos raden wij een periode van 14 dagen aan, vooral voor onze leden met beperkte longfunctie (dwarslaesie, postpolio, bepaalde spierziekte, obesitas,…)
    "Vanuit wetenschappelijk oogpunt weten we dat bij een quarantaine van 14 dagen we 96% van de besmette personen kunnen identificeren", aldus Steven Van Gucht. "Dat is de quarantaineduur die aangeraden wordt door bijvoorbeeld de Wereldgezondheidsorganisatie WHO en het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding. Bij een quarantaine van 10 dagen bedraagt het percentage geïdentificeerde personen 90% en bij een quarantaine van 7 dagen moeten we rekenen dat 50% van de mensen de ziekte nog moeten ontwikkelen.”
  2. Test positief = blijf nog zeker 7 dagen in quarantaine.
    In geval van ziektesymptomen: kom pas terug sporten wanneer je 3 dagen klachtenvrij bent.

Medesporter(s), begeleider(s) en trainer(s) van de groep die niet in contact kwamen met deze persoon (laag risico) maar ook wel op de club waren, dienen verhoogde waakzaamheid toe te passen.

IEMAND VAN JOUW CLUB KWAM IN AANRAKING MET IEMAND DIE POSITIEF TEST

Deze persoon moet meteen 10 dagen in quarantaine en wacht af of hij ziektesymptomen vertoont. In dit geval de huisarts contacteren om eventueel getest te worden.
Wat met de anderen?
Medesporter(s), begeleider(s) en trainer(s) van de groep wachten de test van deze persoon af. In geval van ziektesymptomen de huisarts contacteren.

  1. Test negatief = geen impact op de clubsetting.
  2. Test positief = zie hierboven.

Meer concrete info vind je op pagina 14 van de leidraad 'Sport en corona' van Sport Vlaanderen.

Contacteer na een positieve test zeker de coronaverantwoordelijke van je club. Deze persoon zal met jou een lijst opstellen van team- en/of clubleden waarmee je contact hebt gehad i.f.v. contact tracing.

Wat moet ik weten over contact tracing?

Via de deze link vind je nuttige informatie over contact tracing of contactonderzoek: https://www.zorg-en-gezondheid.be/contactonderzoek

Bij contactonderzoek zal iemand die werkt in opdracht van de overheid je opbellen. In Vlaanderen werkt die persoon in opdracht van het Agentschap Zorg en Gezondheid van de Vlaamse overheid. In Brussel is dat in opdracht van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie. Let hierbij zeker op het nummer. Dit is altijd via dit specifieke telefoonnummer 02 214 19 19 of 8811 in het geval van een sms. Deze info is belangrijk om de echte telefoons van deze van mogelijke fraudeurs te onderscheiden.

Deel dit artikel

Krijg de laatste nieuwsberichten direct in je inbox

Inschrijven