Ga naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

Update van classificatie personen met een verstandelijke beperking

13 januari 2021

De procedure voor het verkrijgen van een nationale classificatie voor atleten met een verstandelijke handicap kreeg een update.

Sporters met een verstandelijke beperking hebben een nationale classificatie nodig om deel te nemen aan de officiële competities in Vlaanderen en België. Daarmee wordt eerlijke competitie nagestreefd.

De voordelen van de nieuwe classificatieprocedure:

  • Er wordt meer bewijsmateriaal toegelaten ter staving van de verstandelijke beperking.
  • GPDR-proof: de atleet moet zijn goedkeuring geven voor het gebruik van de bepaalde gegevens.
  • Parantee-Psylos beoordeelt de attesten.
  • Parantee-Psylos publiceert de classificatielijsten. Reguliere federaties kunnen de classificatie daaruit overnemen.
  • Atleten die een nationale classificatie aanvragen, kunnen ook automatisch op de ‘national eligibility masterlist’ van VIRTUS komen (zie uitleg hieronder). Wij vragen dit enkel aan op vraag van de atleet in geval van internationale deelname.

Het VE-attest blijft behouden, maar maakt deel uit van de ruimere aanvraagprocedure. Raadpleeg hier de volledige classificatieprocedure voor sporters met een verstandelijke beperking.

Elke reguliere federatie is vrij om een eigen procedure te behouden of onze procedure over te nemen.

Heb je vragen hierover of wens je meer informatie over classificatie, neem dan gerust contact met op met onze collega Sofie Meneve.

Internationale deelnemen?

Om internationaal deel te nemen hanteert VIRTUS, de internationale federatie voor personen met een verstandelijke beperking, twee soorten eligibility criteria:

  • De VIRTUS II1 national eligibility volstaat voor sommige internationale evenementen binnen sporten die VIRTUS wil promoten. Wie zijn nationale classificatie aanvraagt, voldoet ook aan de criteria van deze VIRTUS-classificatie. Atleten met een nationale classificatie kunnen deze aanvragen bij collega Sofie Meneve, in geval van internationale deelnemen aan een van deze events.
  • De VIRTUS international eligibility is vereist voor de meeste internationale VIRTUS-evenementen (bv WK wielrennen, WK atletiek...) en dient tijdig aangevraagd te worden bij onze collega Sofie Meneve. Binnen deze international eligibility worden drie categorieën onderscheiden: verstandelijke beperking, autismespectrumstoornissen en syndroom van Down.

Deel dit artikel

Krijg de laatste nieuwsberichten direct in je inbox

Inschrijven