Sport kent geen medelijden. Daarom ben ik atleet.
Parantee-Psylos, de Vlaamse sportfederatie voor personen met een beperking, lanceerde de laatste televisiespot van de campagne ‘Sport kent geen medelijden, daarom ben ik atleet’. Tandemrijdster Griet Hoet staat daarin centraal. Laat je ook inspireren door het persoonlijk verhaal van Griet Hoet! Als leerkracht in het bijzonder onderwijs en ambitieuze topsporter, zoekt zij van dag tot dag naar mogelijkheden. "Zelfstandigheid afgeven en afhankelijk worden van andere mensen is moeilijk. Maar ik benader dat positief en zoek naar nieuwe kansen met mijn visuele beperking. Zo begon ik met tandemfietsen, een super uitlaatklep."
Het verhaal van Griet.
Onze campagnespot 'Sport kent geen medelijden. Daarom ben ik atleet' met tandemrijdster Griet Hoet. (3/3)
In de derde televisiespot van de campagne 'Sport kent geen medelijden. Daarom ben ik atleet' zien we wielrenster Griet Hoet. Griet heeft retinitis pigmentosa, een degeneratieve oogziekte die blindheid veroorzaakt. Als slechtziende koos ze voor tandemrijden, een sport die past bij haar mogelijkheden en ambities. Samen met haar vaste pilote Anneleen Monsieur neemt ze deel aan internationale wedstrijden en veroverde ze al meerdere medailles op de wereldkampioenschappen baanwielrennen. Griet droomt van een medaille op de Paralympische Spelen in Tokio 2020. Griet Hoet: "Sport heeft een belangrijke plaats in mijn leven ingenomen. Het is een uitdaging en kans die ik krijg, daar ben ik heel gelukkig mee."
Op maandag 13 januari vertelt Griet Hoet haar verhaal exclusief op onze website (deze pagina). De spot is twee weken lang te zien op Eén en Canvas, en wordt vanaf 8 januari ook twee weken lang in alle cinemazalen in Vlaanderen vertoond.
Parantee-Psylos wil met de campagne mensen bewustmaken van de manier waarop ze naar G-sporters kijken. De G-sportfederatie zet iedereen aan om daarbij te focussen op de mogelijkheden van atleet en niet op de beperkingen. We kijken niet naar G-sport vanuit medelijden, niet met focus op ‘ondanks’ de beperking, niet met focus op de handicap. Wel met focus op de atleet, met focus op de ambities en mogelijkheden die de sporter heeft.
Parantee-Psylos toont met deze spot de ambitie om ervoor te zorgen dat de iedereen weet en (h)erkent dat elke persoon met een beperking de mogelijkheid heeft om te sporten of bewegen. De omgeving van de G-sporter speelt daarin een onmiskenbare rol. (Voorzitter Marc Vergauwen)
Onze campagnespot 'Sport kent geen medelijden. Daarom ben ik atleet' met handbiker Jonas Van de Steene. (2/3)
In de tweede spot, die gelanceerd wordt op maandag 28 oktober, zien we handbiker Jonas Van de Steene, winnaar van een bronzen medaille op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016, en coach Remko Meeusen. Jonas verwierf een verlamming aan het onderste lidmaat na een motorische uitval veroorzaakt door een prop in de aorta. Sindsdien zit Jonas in een rolstoel. Hij maakte kennis met handbiken via handbiker Ivan Van De Vyvere van sportclub Feniks. Jonas proefde van de sport en was meteen verkocht. Hij kocht een handbike en sloot zich aan bij de sportclub. Jonas probeert sindsdien zijn ambities waar te maken en gaat voor het hoogst haalbare: medailles op de WK's en Paralympische Spelen. Maar daarbij verliest hij nooit het breder belang van sporten en bewegen uit het oog: "Simpele dingen waar iemand zonder beperking niet bij stilstaat, kunnen voor iemand met beperking zo'n grote opdracht zijn dat een dag soms heel kort is om ze uit te voeren. Het maakt mij bewust van het belang van sporten om mijn levenskwaliteit hoog te houden."
Het verhaal van Jonas.
Onze campagnespot 'Sport kent geen medelijden. Daarom ben ik atleet' met Gitte Haenen (1/3)
In de eerste spot zien we atlete Gitte Haenen, winnaar van een zilveren en bronzen medaille op het Europees kampioenschap G-atletiek in Berlijn in 2018, en haar coach Mieke Van Thuyne. Gitte deed vroeger aan thaiboksen. Ze verloor haar been na een amputatie door een aanhoudende knieblessure. De sportieve ambitie van Gitte verdween nooit door het verwerven van een beperking. Met focus op haar nieuwe mogelijkheden kwam ze via handbiken en triatlon uit bij atletiek op topsportniveau. Gitte werkt hard aan haar weg naar een medaille op de Paralympische Spelen in Tokio 2020. De film hieronder vertelt Gitte Haenen haar verhaal exclusief op deze website: "Sport is belangrijk voor mijn fysieke en mentale fitheid."
Het verhaal van Gitte
Deze campagne wordt mede mogelijk gemaakt met de steun van Sport Vlaanderen, AG Insurance, VRT en Brightfish.
Copyright foto's: Roses Are Blue/Dirk Domen