Project weGwijs: wij zijn op zoek naar jullie praktijkervaring
Met het project weGwijs zet G-sport Vlaanderen in op het aantrekken en begeleiden van nieuwe trainers in G-sport. Dat kan hopelijk ook jouw club op termijn ten goede komen!
We zijn ervan overtuigd dat we trainers nodig hebben met verschillende profielen maar dat door (soms kleine) specifieke drempels kandidaten de stap (nog) niet zetten. Met het project willen we deze kandidaten bij de hand nemen en hen ondersteunen in hun wens om als trainer in G-sport aan de slag te gaan. Het fundament van die wegwijzer zijn diverse logische bouwstenen. Voorbeelden van bouwstenen zijn uiteraard opleiding en vorming naast stage lopen in een club of de kans om je engagement stap voor stap te laten groeien (tijd krijgen). Andere bouwstenen die we hier verder willen verkennen (en ontwikkelen), zijn enerzijds de figuur van een clubmentor en anderzijds duo-werking bij trainers.
Een clubmentor beschouwen wij voorlopig als een ervaren lid of coach van de club die fungeert als aanspreekpunt voor (potentiële) trainers. De rol van deze persoon gaat verder dan groepen toewijzen aan trainers. De mentor of begeleider speelt een cruciale rol in het onthaal van nieuwe trainers en helpt hen wegwijs te maken binnen de sportclub. Daarnaast heeft de figuur veel aandacht voor het afstemmen van de verwachtingen van beide partijen, want als die niet matchen is het afhaken een logisch gevolg. De mate van engagement is zeker voor nieuwe trainers belangrijk om te beheersen zodat zij ook het gevoel krijgen dat ze kunnen groeien in hun trainersrol.
Een tweede bouwsteen waar we specifiek voor G-sport (meer) kansen zien, is een format van training geven in een duo-werking. In G-sport is naast de essentiële didactische basis (hoe geef ik een boeiende sessie en hou ik rekening met al mijn sporters?) uiteraard ook de kennis van de doelgroep belangrijk. Net om die reden kan het interessant zijn om verschillende profielen bewust en structureel samen te brengen om elkaar te ondersteunen en uiteraard van elkaar te leren. Een georganiseerde kruisbestuiving met andere woorden, en dat kan op training zijn maar eigenlijk ook los van het beweegmoment. Het is bijvoorbeeld perfect mogelijk dat een trainer met een sportpedagogisch diploma (LO) terughoudend is om in een G-werking aan de slag te gaan, maar zich wel veilig zou voelen om training te geven aan een sporter in een rolstoel wanneer er ook een kiné aanwezig is.
Lees je hierboven iets dat jou of jouw club vertrouwd in de oren klinkt? Doen jullie dit (nog) niet, maar denken jullie hier ook wel op dezelfde manier over? Of heb je al een eigen persoonlijke ervaring die raakvlakken heeft met bovenstaande of ons project? |
Dan zijn wij op zoek naar jou en willen wij heel graag met jou in gesprek gaan.
We zijn ervan overtuigd dat we met jullie inzicht vanuit de praktijk meer kandidaat-trainers warm kunnen maken voor G-sport. We willen geïnteresseerden helpen om de weg makkelijker te vinden en hen een extra duwtje geven om zich in het G-sportavontuur te gooien.
Wij leren en horen graag van jou en van je club, laat collega Eveline iets weten en wij nemen contact met jou op!
Eveline Peleman
Projectmedewerker weGwijs (0,4 VTE)
T.: 0474 49 17 43 eveline.peleman@gsportvlaanderen.be