Ga naar hoofdinhoud

WeGwijs: een plan op maat voor de toekomstige G-sporttrainer

Met het project weGwijs zetten we in op het rekruteren, wegwijs maken en verder begeleiden van potentiële trainers. We willen we de drempels voor kandidaat-trainers verlagen, en hun zo motiveren en inspireren om de stap richting het trainer-zijn te zetten en stap voor stap hun eigen rol als trainer vorm te geven. Specifiek gaan we binnen dit project op zoek naar personen die vanuit een persoonlijke of professionele achtergrond reeds ervaring hebben in omgaan met personen met een beperking, maar nog een duwtje in de rug of extra begeleiding nodig hebben bij het leren begeleiden van G-sporters. Met begeleiding op maat willen we wegwijs bieden in het traject tot G-sporttrainer.

Wie zijn volgens ons deze 'toekomstige G-sporttrainers'?

  1. De ervaringsdeskundige, dat is dus de persoon met een beperking, chronische aandoening of psychische kwetsbaarheid zelf.
  2. De (para)medische professionals die werken met alle acht de doelgroepen van G-sport Vlaanderen zoals bijvoorbeeld ergotherapeuten, sociaal werkers of kinesisten.
  3. De ruime persoonlijke omgeving van de persoon met een beperking, chronische aandoening of psychische kwetsbaarheid, zoals de ouders, familie en persoonlijke assistenten (opnieuw gericht op alle acht doelgroepen van G-sport Vlaanderen).

Deze mensen hebben reeds heel wat expertise én passie voor het werken met de verschillende doelgroepen van G-sport Vlaanderen, en wellicht zit er bij hen ook wel interesse voor sport en bewegen.

Fase 1: wat zijn de drempels en noden van de toekomstige G-sporttrainer?

Met dit project willen we trainers begeleiden in hun eerste stappen tot G-sporttrainer.

  • Wat houdt mensen met kennis van de doelgroep en interesse in sport en bewegen tegen om als trainer aan de slag te gaan?
  • Misschien voelt iemand zich wel aangetrokken tot een rol in de G-sport, maar (nog) niet als trainer. Welke rol zou deze persoon wel durven/willen aannemen?
  • Welke kennis ontbreekt er? En/of welke begeleiding is er nodig om de stap tot G-sporttrainer gemakkelijker te zetten?

Help jij ons een antwoord te vinden op deze vragen door het invullen van onze vragenlijst?
Met de antwoorden willen we de drempels en noden van toekomstige G-sporttrainers in kaart brengen, begeleiding op maat aanbieden en zo het traject tot G-sporttrainer eenvoudiger en/of aantrekkelijker maken.

De vragenlijst is intussen afgesloten. Indien je graag nog informatie over de drempels of noden voor toekomstige trainers wil doorgeven, kan je ons bereiken via: eva.decaluwe@gsportvlaanderen.be

Wat zijn de eerste resultaten?

weGwijs

Wat kunnen we besluiten uit de eerste antwoorden?

  • Een groot aantal mensen ziet een toekomstige rol als trainer wel zitten
  • Begeleiding binnen de club is een essentieel onderdeel van het traject
  • Toekomstige trainers willen bijleren van ervaren trainers en van hieruit groeien binnen de club

Stel jij je expertise ter beschikking om de kandidaat-trainers mee de weg te wijzen?

Indien je interesse heb om ondersteuning te bieden in ons project of zou je graag nog wat meer informatie krijgen? Laat via deze link je gegevens achter.

Voor vragen of meer info kan je terecht bij collega Eva.

Eva Decaluwé

Projectmedewerker weGwijs (0,4 VTE)

T.: 0477 79 53 49 eva.decaluwe@gsportvlaanderen.be