Proficiat Noël en An!
Tijdens de jaarlijkse kampioenenviering goalbal en torbal worden ook telkens de scheidsrechters gevierd die een rond aantal jaren aan de slag zijn. Jammer genoeg besliste corona er dit jaar anders over en kon de kampioenenviering niet doorgaan. Toch zouden we graag langs deze weg Noël Verschaeve (20 jaar scheidsrechter) en Ann Parijs (30 jaar scheidsrechter) virtueel in de bloemetjes willen zetten. Proficiat en bedankt!
We legden ons oor ook eens te luister bij Ann en lieten haar vertellen over haar rijke loopbaan als scheidrechter. "Mijn vader is al van in de jaren '70 scheidsrechter en als kind ging ik mee naar de wedstrijden torbal", opent Ann haar verhaal. "Omdat er af en toe scheidsrechters te weinig waren, ben ik er zo eind jaren '80 stilletjesaan ingerold."
Het geeft veel voldoening om de sporters te kunnen helpen (Ann)
"Dat begon met wat ballen rapen en al eens meekijken hoe het wedstrijdblad ingevuld werd. Het werd officieel toen de hoofscheidsrechter een examen van me afnam op het terrein. En dat was de start van mijn carrière als scheidsrechter. Ondertussen zijn we dertig jaar verder en zijn ook mijn man en zoon scheidsrechter geworden."
"Het geeft heel veel voldoening om de sporters te kunnen helpen. Ongeacht hun beperking beoefenen ze een sport en ze willen dat op een hoog niveau doen. Ik wil hen dan helpen om dat niveau op te tillen. Sinds 2002 ben ik ook internationaal scheidsrechter. Die ervaring nam ik mee naar de Vlaamse competitie. Daardoor durf ik zeggen dat het niveau van de scheidsrechters bij ons zeker niet moet onderdoen voor andere landen."
MOOIE HERINNERINGEN EN WARME SFEER
"Elk seizoen heeft wel zo zijn mooie of speciale herinneringen. Maar ik denk dan specifiek aan een internationale wedstrijd in Italië, een superspannende kwartfinale als ik me niet vergis, die 45 minuten geduurd heeft. Alles wat kon gebeuren, gebeurde ook in die wedstrijd. Dat was best memorabel."
Meerwaarde voor sport en sporters (Ann)
"Ik maak graag ook wat reclame voor het vak van scheidsrechter. Er heerst altijd een warme sfeer op de wedstrijden en je bent echt wel een meerwaarde voor de sport en de sporters. Net als de sporters kan je ook als scheidsrechter resultaten behalen."
"Als spelers na afloop niet meer weten wie de scheidsrechter was, betekent dit dat je een perfecte wedstrijd gefloten hebt. Als we mensen opleiden, gooien we ze ook niet meteen voor de leeuwen. Bij torbal zijn er drie soorten scheidsrechters: een hoofdscheidsrechter, assistent en wedstrijdsecretaris. Zo kan je stapsgewijs en in team groeien in je scheidsrechtercarrière. Stap voor stap en met de juiste ondersteuning van je meer ervaren collega's kan je zo groeien."
Wil jij net als Noël en Ann ook scheidsrechter worden of heb je graag hier meer info over?
Contacteer dan Bas Van Dycke (T.: 09 243 11 78, bas.vandycke@parantee-psylos.be)