Ga naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

Kris over passie voor showdown: “Aan de tafel doe ik mijn eigen ding”

26 januari 2022

De showdown competitie 2021-2022 is volop aan de gang. Afgelopen weekend werd de vijfde competitiespeeldag afgewerkt in Brugge. Verdeeld over vier klassen treden 44 spelers van vijf verschillende clubs aan in de competitie. Een van hen is Kris Denolf, een showdown speler uit de tweede klasse die uitkomt voor Vi-Ge Noordzee. Met een passie voor de sport en een hart voor zijn club Vi-Ge Noordzee.

“Wanneer je aan de tafel staat, ben je volledig op jezelf aangewezen. Je doet je eigen ding en hebt van niemand hulp nodig." - Kris Denolf

Op 29-jarige leeftijd veranderde het leven van de West-Vlaming helemaal. Door een ziekte werd Kris volledig blind en moest hij opeens heel wat nieuwe zaken gaan ontdekken. “Wanneer je blind wordt, moet je plots veel zelfstandig uitzoeken. Al doende leerde ik werken met een IPhone en internet. Zo kwam ik ook terecht bij showdown en mijn club Vi-Ge Noordzee. Ik zocht op het internet welke sporten er bestonden voor blinden en slechtzienden en uiteindelijk sprak showdown mij het meeste aan”, vertelt Kris.

Zelfstandigheid aan de tafel

Showdown is een sport ontwikkeld voor mensen met een visuele beperking. De sport wordt vaak vergeleken met tafeltennis voor blinden, vanwege het formaat van speeltafel. Maar Kris gebruikt een andere vergelijking: “Veel mensen vergelijken showdown met tafeltennis, maar dat vind ik verkeerd. Ik zie het meer als een vorm van airhockey, in de plaats van een schijf gebruiken wij een balletje met een belletje in. Daarnaast spelen we met een rechthoekig paletje, dragen we een handschoen en moet iedereen een blinddoek aandoen.”

Het spelverloop gaat als volgt: de spelers slaan een rinkelbal van hard kunststof met een rechthoekige bat over een tafel met opstaande wanden. Elke speler verdedigt daarbij een gleuf in de tafel (het doel). “In een wedstrijd worden enkele sets gespeeld tot 11 punten. Een doelpunt is twee punten waard, maar je kan ook strafpunten krijgen. Een speler wordt bestraft wanneer hij onder andere de bal tegen het tussenscherm speelt, wanneer de bal buiten gaat of wanneer de speler de bal raakt voorbij de verdedigingslijn”, legt Kris uit.

Voor Kris sprong showdown er meteen uit als sport voor blinden en slechtzienden. Niet alleen omdat showdown zo’n leuke sport is, maar ook omdat je het helemaal zelfstandig kan spelen. “Wanneer je aan de tafel staat, ben je volledig op jezelf aangewezen. Je doet je eigen ding en hebt van niemand hulp nodig. Als je wil gaan fietsen of lopen, heb je altijd een begeleider nodig. Bij showdown doe ik het zelf.”

“Het maakt niet uit hoe oud je bent, iedereen kan showdown beoefenen op zijn niveau. Het is voor iedereen toegankelijk.” - Kris Denolf

Competitie

Afgelopen weekend vond de vijfde competitiedag van de competitie showdown van Parantee-Psylos plaats in Brugge. De competitie kent acht speeldagen die lopen van september tot april. De verschillende wedstrijden vinden plaats in Sint-Niklaas, Brugge, Berchem en Mol. Kris legt het systeem kort uit: “Vorige jaren speelde ik in de derde klasse maar door corona kan ik dit jaar aantreden in de tweede klasse. Je kan overgaan naar een hogere klasse als je eerste of tweede wordt in de reeks waarin je speelt. Ben je bij de laatste twee, dan zak je naar een lagere klasse. In totaal telt de competitie van Parantee-Psylos vier klassen.”

De competitie telt nog drie speeldagen in Berchem, Mol en Sint-Niklaas. Alle speeldata vind je hier

“Is iedereen mee?”

Naast het sportieve ziet Kris nog veel andere voordelen in het spelen van showdown en het spelen in clubverband. “Voor mij is het sociaal contact het belangrijkste. Wanneer je volledig blind bent, is het moeilijker om vrienden te maken. Via showdown en door de club leer ik nieuwe vrienden maken. We helpen elkaar waar nodig. 'We proberen bijvoorbeeld samen nieuwe hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden uit.”

De club Vi-Ge Noordzee biedt een hele goede ondersteuning aan hun sporters en je mag er zeker van zijn dat het één hechte groep is. Zo vertelt Kris: “Wanneer we gaan trainen, spreken we af in het station om samen naar de sporthal te gaan. We hebben vaste plaatsen waar we afspreken en zo zorgen we dat iedereen op training geraakt en niemand achterblijft. Telkens we op verplaatsing moeten voor wedstrijden zorgen we dat er één iemand voorop loopt en dat er één persoon als laatste de groep begeleidt. Het is raar om te zeggen, maar dan roepen we eens: Is iedereen mee? Op die manier geraken we als groep overal ondanks onze beperking.”

“Het maakt niet uit hoe oud je bent, iedereen kan showdown beoefenen op zijn niveau. Onze jongste speler is vijftien jaar en de oudste is 68 jaar. Dat is het leukste aan showdown, het is voor iedereen toegankelijk.”

Wil je zelf showdown beoefenen? Hier vind je meer info

Sport

Deel dit artikel

Krijg de laatste nieuwsberichten direct in je inbox

Inschrijven