Ga naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

Officials Mark en Emma: "Het moment dat je fluit, speelt de beperking geen rol."

Interview Community 7 oktober 2022

Zaterdag 1 oktober vond in Mol de eerste competitiedag Torbal plaats. Dertien ploegen openden in Sporthal Sint-Janberghmans-College hun seizoen maar ook onze officials kwamen voor het eerst dit jaar in actie. Onder hen Emma en Mark Van de Sijpe, de ene assistent-scheidsrechter, de andere hoofdscheidsrechter. Vader en dochter die beide de passie voor official zijn delen.

Voor de start van Marks’ carrière keren we terug naar 1995, door een blinde collega, die toen lid was van de nationale ploeg, leert Mark de sport kennen. “Eerst ben ik begonnen als chauffeur, met de nationale ploeg heb EK’s en WK’s meegedaan. Dan kwam de vraag of ik niet eens wou fluiten. Op één van de volgende tornooien heb ik dat dan eens geprobeerd, in een niet zo belangrijke wedstrijd weliswaar”, vertelt Mark.

“Het moment dat je fluit, dan speelt die beperking van de spelers eigenlijk niet veel rol meer. Je past je reglement toe en wat er gebeurt op het veld, daar moet je naar handelen." - Mark Van de Sijpe (official)

Emma kreeg de scheidsrechtermicrobe door van haar papa, de sport zelf ontdekte ze op een torbaldag. Voor ze het wist, stond ze zelf langs de zijlijn. “We gingen eens kijken en ik mocht meteen de ballen aangeven als ze buiten gingen. Uiteindelijk het reglement beginnen leren en zelf beginnen fluiten. Ik blijf wel assistent, hoofdscheidsrechter is iets moeilijker en brengt stress en druk met zich mee.”

Beperking speelt geen rol

Zowel Emma als Mark speelden nooit zelf torbal, toch is het hun taak om de competitiewedstrijden in goede banen te leiden. Ze kennen allebei het reglement perfect en zagen al tal van wedstrijden. Het feit dat ze zelf geen beperking hebben en de sport nooit beoefenden, speelt voor hun geen rol. “Het moment dat je fluit, dan speelt die beperking van de spelers eigenlijk niet veel rol meer. Je past je reglement toe en wat er gebeurt op het veld, daar moet je naar handelen”, vertelt Mark.

“De reacties kunnen wel heftig zijn, maar dan komen ze zich in de match meteen excuseren. Iedereen is heel competitief en dan worden er dingen gezegd in the heat of the moment." - Emma Van de Sijpe (official)

Wat voor Emma en Mark evident is, lijkt voor andere mensen een struikelblok. “Zoals in veel andere sporten is het ook in torbal lastig om officials te vinden, dat is al jaren een moeilijke”, weet Emma. “Het reglement kennen is één zaak, maar het moeilijkste blijkt het toepassen en interpreteren ervan”, vult Mark aan. “En onvermijdelijk komen daar discussies bij met spelers en coaches tijdens of na de wedstrijd.”

Dit kan dochter Emma beamen. “De reacties kunnen wel heftig zijn, maar dan komen ze zich in de match meteen excuseren. Iedereen is heel competitief en dan worden er dingen gezegd in the heat of the moment. Het wederzijds respect tussen spelers, staff en de officials geeft mij zo veel voldoening. En keer op keer vind ik het fascinerend om te zien hoe blinden en slechtzienden zo makkelijk hun weg vinden. Of hoe ze een bal zo perfect kunnen plaatsen of langs een lijn laten lopen. Ik sta er keer op keer om versteld", besluit Emma.

Wil je zelf official worden? Of wil je meer info? Op deze pagina vind je alles over official worden.

Sport

Deel dit artikel

Krijg de laatste nieuwsberichten direct in je inbox

Inschrijven