Ga naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

Initiatiedag AMP Football Belgium: “We willen ons niveau en de sfeer in de groep meegeven”

5 maart 2022

AMP Football Belgium, beter bekend als de Red Flamingo’s, is bezig aan een sterke opmars. De club die amputatievoetbal aanbiedt, wint steeds meer aan populariteit en dat willen ze doortrekken door verschillende initiatiedagen te organiseren in Vlaanderen. De eerste vond plaats onder een stralende zon in Roeselare. In het Rodenbachstadion verzamelden de spelers met een amputatie zich voor een open training en een wedstrijd tegen de lokale G-ploeg.

Eigenlijk zijn wij een grote vriendengroep waar iedereen kan bij horen. De oudere spelers nemen de jonge jongens op sleeptouw, maar de jongeren geven op hun beurt ook iets mee aan de oudere in de groep. Het is een mooie wisselwerking” - Wendy De Cock

Club Roeselare ontving vorige week AMP Football Belgium, een sportclub voor personen met een amputatie aan een arm of been en tevens onze nationale ploeg. Hun bezoek aan de West-Vlaamse G-ploeg maakt deel uit van een welbepaald doel, vertelt administratief verantwoordelijke van de club Wendy De Cock. “Sinds 1 januari zitten we met een nieuw bestuur en is het de bedoeling om één keer per maand een club te bezoeken. ’s Ochtends wordt er getraind en in de namiddag spelen we een wedstrijd tegen de lokale G-ploeg. Het plan is om dit in elke provincie te organiseren. Hiermee willen we ten eerste onze naamsbekendheid verhogen, maar willen we ook spelers uit de regio die aan de vereisten voldoen, aantrekken. Zo willen we op termijn in elke provincie een club hebben.”

Nieuwe sport

Amputatievoetbal is een relatief nieuwe sport. Pas in 1985 kwam de sport internationaal onder de aandacht en sinds enkele jaren is de voetbalvariant ook in België bekend. Een wedstrijd duurt twee keer 25 minuten en er staan zeven spelers van elke ploeg op het veld. Spelers met een amputatie aan het been zijn veldspelers, de keepers hebben een amputatie aan de arm. Voor het doel van de keeper bevindt zich een bepaalde zone die hij niet mag verlaten. De veldspelers gebruiken krukken om zichzelf voort te bewegen. De krukken mogen echter niet worden gebruikt als obstructiemiddel voor de bal of speler. Amputatievoetbal wordt gespeeld op een kleiner veld, vergelijkbaar met een half voetbalveld.

Voor velen is het een ontdekking , ook de G-voetballers van Club Roeselare keken hun ogen uit. “Het is ongelofelijk om te zien hoe zij met één been zo kunnen voetballen. Ik leerde hen kennen door een reportage op het Gala van de Gouden Schoen, daar won één van hun spelers ‘comeback van het jaar’. Daarvoor wist ik zelf niet dat amputatievoetbal bestond. Het is leuk om tegen de nationale ploeg te spelen, zo zien wij ook hoe ver we staan en waar we nog kunnen verbeteren”, vertelt Guy Vandamme, doelman van de G-ploeg.

"Ik ken twee spelers hier waarmee ik samen op de revalidatie zat in Pellenberg. Ze lieten eens vallen dat ik het een keer kon proberen en hier ben ik. Als nieuwe speler word je direct opgenomen in de groep, de sfeer is top” -Alexander Crans

Grote vriendengroep

Iedereen met een amputatie aan de arm of het been kan aansluiten op de ochtendtraining. Alexander Crans is er voor de eerste keer bij en dat door aandringen van enkele spelers. “Ik ben altijd op zoek naar iets nieuws, laatste drie jaar na mijn amputatie heb ik niets anders gedaan dan naar nieuwe dingen gezocht. Ik ken twee spelers hier waarmee ik samen op de revalidatie zat in Pellenberg. Ze lieten eens vallen dat ik het een keer kon proberen en hier ben ik. Als nieuwe speler word je direct opgenomen in de groep, de sfeer is zeker top”, getuigt Alexander Crans.

Het is die sfeer dat ze vanuit AMP Football Belgium willen meegeven aan de bezoekers. Sommige sporters worden afgeschrikt door het feit dat ze ook de stempel van nationale ploeg hebben. Voetballers met een beperking vrezen dat ze het niveau niet aankunnen en durven de stap niet te zetten. Daarom zijn dergelijke initiatietrainingen belangrijk. “We tonen wat ons niveau is en willen de sfeer in de spelersgroep tonen. Eigenlijk zijn wij een grote vriendengroep waar iedereen kan bij horen. Onze jongste speler is twaalf jaar en de oudste is boven de 50. De oudere spelers nemen de jonge jongens op sleeptouw, maar de jongeren geven op hun beurt ook iets mee aan de oudere in de groep. Het is een mooie wisselwerking”, verklaart Wendy De Cock.

Alexander Crans trainde ’s morgens mee en mocht zelfs invallen voor de nationale ploeg in de oefenpartij enkele uren later. De debutant was achteraf positief, “Het was uitdagend, dat wel. Want als amputee ben ik het niet gewoon om met krukken te stappen. Ik gebruik eigenlijk zo goed als nooit krukken. Ik stap 12 tot 14 uur per dag met mijn prothese. Ik voel het in mijn polsen en aan mijn bekken. Ik ben geen voetballer, ik kom van de individuele sporten. Maar hier maakt dat helemaal niet uit, je wordt op alle vlakken zeer goed begeleid. Eén ding is zeker, ik kom terug!”

Initiatiedag AMP Football Belgium

Aantrekkelijke wedstrijd

Sinds twee jaar heeft Club Roeselare een G-werking die vooral actief is in West-Vlaanderen. De sportieve prestaties zijn daarbij een bijzaak, het gaat er vooral om plezier maken en de liefde voor het spelletje. De spelers worden door verschillende coaches begeleidt elk op zijn niveau. Maar een wedstrijd tegen een nationale ploeg die bovendien met krukken spelen, was nieuw voor hen. “We gaan ons zeker moeten aanpassen, ik minder want ik ben keeper. Onze begeleiders zullen ons wel vertellen hoe we moeten spelen”, aldus doelman Guy Vandamme voor de wedstrijd.

Op het kunstgras van Club Roeselare werden er drie periodes van 25 minuten gespeeld. Het was de G-ploeg die het best aan de wedstrijd begon. Na een nerveuze start van beide ploegen vonden ze in de eerste 25 minuten al drie keer de weg naar het doel, 3-0 na de eerste periode. In de tweede periode waren het de Red Flamingo’s die het meest de bal opeisten. Na mooi voetbal konden ze minderen tot 3-2, beide ploegen lieten elk nog eens de netten trillen waardoor we met een 4-3 tussenstand de laatste periode konden aanvangen. In het laatste deel hielden de Red Flamingo’s en de G-ploeg uit Roeselare elkaar in evenwicht. Met hun laatste krachten konden beide ploegen nog één keer scoren. Zo eindigde een zeer aantrekkelijke wedstrijd op 5-4 en haalde Club Roeselare het op de eerste initiatiedag van de Red Flamingo’s.

Foto's van de eerste initiatiedag kan je hier terugvinden

Wil je zelf proeven van amputatievoetbal? Neem dan zeker een kijkje op de website van AMP Football Belgium

Wil je G-voetbal beleven op jouw manier? Zoek dan jouw sportclub hier

Sport

Deel dit artikel

Krijg de laatste nieuwsberichten direct in je inbox

Inschrijven