Ga naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

Eerste Ronde in Vlaanderen voor G-wielrenners is schot in de roos

Topsport 2 mei 2021

De Ronde in Vlaanderen, de allereerste internationale G-wielerklassieker, was meteen een schot in de roos. Tussen Brugge en Ronse streden 108 renners om het eremetaal. De renners moesten over de Kluisberg en de Knokteberg en kwamen aan in de Kruisstraat in Ronse. Onder de Vlaamse G-wielrenners zorgden Tim Celen (T2), Milan Thomas (MB) en Jonas Goeman (piloot), en Griet Hoet (WB) en Anneleen Monsieur (piloot) voor de medailles.

Bekijk hier alle foto's (+200 foto's).

Om 11u startten de tandems als eerste aan hun wedstrijd. Bij de mannen was het uitkijken naar Milan Thomas (slechtziend) en Jonas Goeman (piloot), bij de dames stond het ervaren duo Griet Hoet-Anneleen Monsieur aan de start in Brugge. Beide speelden ze een cruciale rol in de wedstrijd. De heren reden dertig kilometer alleen op kop en werden net voor de heuvelzone terug bijgebeend. Op de bergjes konden ze – weliswaar helemaal à bloc – aanpikken en in de sprint reden ze naar een derde plek. “Hadden we misschien iets meer lef, dan begonnen we later met de sprint en zat er misschien iets meer in”, zei piloot Jonas na de race. Zijn compagnon-stoker Milan Thomas keek vol vertrouwen naar Oostende: “Daar krijgen we een vlak parcours en dat ligt ons echt goed. Na vandaag moeten we durven mikken op de overwinning.”
Griet Hoet en Anneleen Monsieur waren de sterkste dames bergop, maar in de afdalingen kwamen de Britten telkens terug. Die losten niet en in de sprint waren zij iets sterker. De dames kijken nu ook uit naar de wereldbekerwedstrijd.

Bij de C-renners, die met een gewone tweewielerfiets rijden, hadden Ewoud Vromant (C2, 6e plaats) en Diederick Schelfhout(C3, 7e plaats) af te rekenen met pech. Niels Verschaeren (C5, 6e plaats) reed een attractieve koers, maar moest in de heuvelzone het gat laten. Patrick Muylaert werd vijfde in de C4-categorie. Uitblinker onder de C-renners was Thibaud Thomane (C1, Ligue Handisport Francophone) die solo als winnaar over de finish kwam.

Als laatste kwamen de driewielers in actie, die in Tiegem de start namen. Tim Celen (T2) besloot om er van in het begin een lel op te geven. Hij reed alleen weg en bouwde zijn voorsprong stelselmatig uit in de heuvelzone. Tim reed een dijk van een koers en pakte goud, voor zijn landgenoot Raphael Blaise (Ligue Handisport Francophone). Celen: "Ik voel me heel goed nu. Daags voor een wedstrijd zit je met enkele scenario's in je hoofd, maar als je dan alleen over de meet kan komen, dan is dat toch heel speciaal."

Felicitaties aan de organisatoren en alle vrijwilligers. Dit was wereldwijd de eerste rit in lijn met een klassiekerwaardig parcours en met de erkenning van de UCI. Het spontaan applaus van de renners aan de start was meer dan terecht.

Voor de renners is het nu uitkijken naar de vijfde editie van de UCI Para-cycling World Cup die van van donderdag 3 tot zondag 6 mei in Oostende gereden wordt.