Ga naar hoofdinhoud

Alle andere veelgestelde vragen over aangepast materiaal

Overzicht

Hieronder vind je een overzicht van de vragen waar we op deze pagina een antwoord op geven.

  1. Wij zijn een organisatie die graag sportrolstoelen willen aankopen, welke stoelen kopen we best aan?

  2. Ik zit in een rolstoel en wil beginnen met sporten. Ik weet nog niet goed welke sport ik wil doen, welke stoel koop ik best aan?

  3. Hoe zit het met de terugbetaling van sportrolstoelen?

1. Wij zijn een organisatie die graag sportrolstoelen willen aankopen, welke stoelen kopen we best aan?

Hiervoor neem je best contact op met een erkende verstrekker. Op deze lijst vind je alle erkende verstrekkers per regio. De verstrekker kan dan met jou kijken welke sportrolstoelen het meest geschikt zijn voor de sporten die je wil aanbieden.

2. Ik zit in een rolstoel en wil beginnen met sporten. Ik weet nog niet goed welke sport ik wil doen, welke stoel koop ik best aan?

Als je nog niet goed weet welke sport je wil doen, wacht je best met de aankoop van een stoel tot je zeker weet dat je in een bepaalde sport wil verder gaan. Er zijn namelijk grote verschillen tussen de rolstoelen voor verschillende sporten, en ze kunnen niet zomaar voor verschillende sporten ingezet worden. Er zijn heel wat manieren waarop je verschillende rolstoelsporten kan uittesten zonder dat je daar zelf een sportrolstoel voor nodig hebt. Zo zijn er heel wat clubs waar je op de trainingen en wedstrijden een stoel van de club kan gebruiken, en waar je dus heel makkelijk eens een paar testtrainingen kan meedoen. Een lijst van deze clubs vind je op deze pagina. Daarnaast organiseren wij bij G-sport Vlaanderen ook evenementen waar je sporten kan uittesten, zo zijn we bijvoorbeeld steevast aanwezig op de Revabeurs waar we sportinitiaties geven.

Weet je niet goed waar te beginnen bij het zoeken naar de juiste sport voor jou? Vul dan zeker het toeleidingsformulier in, en dan helpen wij jou op weg!

3. Hoe zit het met de terugbetaling van sportrolstoelen?

In Belgiƫ worden sportrolstoelen tot op vandaag niet terugbetaald. Er is wel een terugbetalingsregeling voor rolstoelen voor dagelijks gebruik. We zetten even de belangrijkste principes van deze terugbetalingsregeling voor rolstoelen voor dagelijks gebruik op een rijtje:

  • De arts schrijft een rolstoel voor, meestal met een rolstoel advies rapport (RAR)
  • Het voorschrift wordt in combinatie met de prijsofferte van de gekozen rolstoel voorgelegd aan de verzekering of mutualiteit, die dan een positief of negatief advies geeft.
  • De prijsofferte vermeldt doorgaans duidelijk welke de terugbetaalde bedragen zijn en welke opleg er betaald moeten worden (bijvoorbeeld een opleg voor een andere kleur, bepaalde wielen of spaken, andere gadgets,..)
  • Elke rolstoel die met een voorschrift is aangeschaft heeft een minimale hernieuwingstermijn, doorgaans is dit 4 of 5 jaar. Na 4 of 5 jaar heb je dus recht op een nieuwe rolstoel.
  • Gedurende deze hernieuwingstermijn is ook een onderhoudscontract van kracht dat met een maximumbudget kan gebruikt worden voor herstellingen. Wanneer je de rolstoel langer dan de hernieuwingstermijn in gebruik houdt kan het onderhoudsbudget meestal nog verder gebruikt worden. Wanneer je het budget echter reeds opgebruikt hebt voor het einde van je hernieuwingstermijn, zal je zelf moeten instaan voor herstellingskosten.

Zoals hierboven vermeld geldt deze regeling in principe enkel voor rolstoelen voor dagelijks gebruik. Wie een ongeval gehad heeft waar de verzekering voor burgerlijke aansprakelijkheid in tussenkomt kan proberen hier een claim voor de sportrolstoel bij in te dienen, maar de kans dat de verzekering hierin tussenkomt is klein. In augustus 2022 werd in Nederland echter wel voor de eerste keer beslist dat een zorgverzekeraar wel moest tussenkomen in de aanschaf van een sportprothese. Hoewel de wetgeving in Nederland anders in elkaar zit, kan deze zaak in de toekomst misschien ook deuren openen in Belgiƫ.

Meer informatie over terugbetaling en kosten van sportrolstoelen vind je hier.