Ga naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

WK G-baanwielrennen in Parijs: "Ik wil graag een hele mooi reeks neerzetten"

Nieuws Topsport 18 oktober 2022

Zeven Vlaamse wielrenners en twee piloten zullen van 20 tot 23 oktober deelnemen aan het WK G-baanwielrennen. Vorig WK was het team goed voor drie medailles, waaronder één wereldtitel voor Ewoud Vromant, en ook dit jaar komt een zeer ambitieus team in actie in de Velodroom van Saint-Quentin-en-Yvelines. Vromant is geprikkeld: "Ik wil graag bevestigen met een titel."

Een recordaantal van 230 renners uit 39 landen zal afzakken naar Ile-de-France om er in actie te komen op de UCI Para-Cycling Track World Championships, het WK piste voor G-wielrenners. Aan Belgische zijde zal het voor een aantal atleten een eerste WK-ervaring zijn, terwijl verschillende ervaren renners vol voor de medailles gaan.

Ewoud Vromant
verdedigt op zaterdag zijn wereldtitel op de 3km individuele achtervolging. Hij blikt vooruit op die wedstrijd: "Ik ben er klaar voor, maar of ik even goed zal zijn als in Tokyo, daar heb ik toch wat twijfels rond", zegt hij. "De combinatie met het wereldkampioenschap op de weg in Canada (midden augustus, nvdr), is zwaar. Maar dat geldt ook voor al mijn concurrenten. Vermoedelijk zullen de tijden toch net iets minder straf zijn, maar ik geloof dat ik wel kan meestrijden voor de wereldtitel."

Vromant is geprikkeld. Op de Paralympische Spelen in Tokyo werd hij ruim één jaar geleden gediskwalificeerd omwille van een probleem met zijn zadel, hij reed toen de snelste tijd ooit. Dat piekt vanbinnen en het is stiekem een stimulans: "Ik wil graag met een nieuwe titel bevestigen dat ik de snelste ben."

Vromant kan iets unieks neerzetten, want eerder dit jaar verbeterde hij het werelduurrecord en werd hij ook wereldkampioen tijdrijden. "Het zou een hele mooi reeks kunnen worden", zegt hij.

Voor Griet Hoet en Anneleen Monsieur is het ook een bijzonder wereldkampioenschap. Het is hun laatste internationale wedstrijd en ze willen nog één keer een gooi doen naar de regenboogtrui. Op 16 november neemt het duo afscheid van het tandemfietsen op de Zesdaagse van Vlaanderen-Gent in 't Kuipke.

Met Louis Clincke, Jarno Thierens (die overstapt vanuit het zwemmen) en de herentandem Milan Thomas-Jonas Goeman, betreden ook enkele debutanten vanaf morgen op de parket van de Velodrome. Niels Verschaeren en Diederick Schelfhout waren er al een aantal keer bij en hebben er ook een stevig pakje goesting in.

Op minder dan twee jaar van de Paralympische Spelen van Parijs 2024 vormt dit WK inderdaad alvast een mooie generale repetitie. De piste van Saint-Quentin en Yvelines werd immers gekozen voor de pistewedstrijden tijdens de Olympische en Paralympische Spelen in de Franse hoofdstad.

De renners nemen deel:

  • Louis Clincke, klasse C4 (CT The Bananas, G-sport Vlaanderen)
  • Griet Hoet met pilote Anneleen Monsieur, klasse B (Ittakestwototandem, G-sport Vlaanderen)
  • Jarno Thierens, klasse C4 (G-sport Vlaanderen)
  • Milan Thomas met piloot Jonas Goeman, klasse B (Cycling Vlaanderen, G-sport Vlaanderen)
  • Diederick Schelfhout, klasse C3 (Bingoal Casino - Chevalmeire - Van Eyck, G-sport Vlaanderen)
  • Niels Verschaeren, klasse C5 (G-sport Vlaanderen)
  • Ewoud Vromant, klasse C2 (Anvasport, G-sport Vlaanderen)

Het WK wordt integraal uitgezonden op het YouTube kanaal van de Fédération Française Handisport.

Raadpleeg hier het programma