Vlaamse toppers van Parijs 2024 feestelijk gehuldigd in bijzijn nieuwe minister van Sport
De Paralympische Spelen in Parijs 2024 sloot België af met 14 medailles, waarvan er 7 behaald werden door topsporters die begeleid worden door G-sport Vlaanderen. Samen met de Vlaams minister van Sport Annick De Ridder werden de atleten en hun omkadering in de bloemetjes gezet op 22 oktober. “Topsporters zijn een rolmodel voor velen in onze samenleving.”
Hangar 43 in Dendermonde was op dinsdag 22 oktober het decor voor de huldiging van de Vlaamse Paralympiërs. In het bijzijn van de kersverse minister van Sport Annick De Ridder werden de atleten en hun omkadering feestelijk in de bloemetjes gezet. Samen met haar en enkele andere institutionele partners blikten we terug op het sluitstuk van een vierjarige topsportbeleidsperiode. Onder moderatie van Ruben Van Gucht werden de paralympische medaillewinnaars Laurens Devos, Ewoud Vromant, Tim Celen en Peter Genyn gehuldigd (Jonas Van de Steene kon niet aanwezig zijn, nvdr), en kwamen ook de coaches en scheidsrechters aan bod. Toptrainer G-wielrennen Remko Meeusen nam het woord voor die eerste groep, Edwig Lamberechts was het gezicht van de officials in Parijs. Administrateur-Generaal van Sport Vlaanderen, Philippe Paquay, duidde het topsportbeleid in Vlaanderen. Thomas Swannet, hoofdredacteur van Sporza, blikte terug op het belang van de Paralympische Spelen voor Vrt in een drukke topsportzomer.
Verder werken aan een zo inclusief mogelijke sportsector, waarbij ook voldoende exclusief aanbod voorzien wordt, waar het wenselijk is.
Voor minister Annick De Ridder was het haar eerste sportevenement sinds haar aanstelling als de nieuwe minister van Sport. Ze duidde er met plezier de focus die Vlaanderen wil leggen op G-sport in de volgende beleidsperiode. “Sporters moeten al veel grenzen verleggen en onze paralympiërs hebben sowieso nog meer drempels moeten overwinnen”, zegt ze trots. “We zetten al jarenlang sterk in op sportparticipatie voor personen met een beperking in de breedte, maar ook aan de top. Onze topsporters kunnen bovendien een rolmodel zijn en een hogere participatie helpen verwezenlijken. Laat ons de komende jaren verder werken aan een zo inclusief mogelijke sportsector, waarbij ook voldoende exclusief aanbod voorzien wordt, waar het wenselijk is.”
Steven Van Beylen, directeur van G-sport Vlaanderen, maakte de sportieve balans op van het vierjarige topsportbeleid. “Parijs was een mooi sluitstuk van een uitstekende Paralympiade, ook al is het muntje sportief soms aan de verkeerde kant gevallen. We hadden meer medailles kunnen behalen in Parijs, maar als je er de 39 WK -en EK-medailles overheen die vier jaren bijtelt, dan kan je niet anders dan zeggen dat we er een sterke periode opzitten hebben.”
Niet enkel de sportieve impact, maar zeker ook de maatschappelijke impact was belangrijk. “Nooit eerder konden we op sociaal vlak zoveel impact creëren. De beeldvorming was nog nooit zo sterk: velen maakten kennis met de Paralympische Spelen en we worden daarover aangesproken. Meer mensen contacteren ons met vragen om te sporten en bewegen. Anderzijds hebben we qua perceptie aan een breed publiek kunnen tonen dat er voor iedereen sportieve mogelijkheden zijn.”
Werkpunt nummer één: talentdetectie
Topsport evolueert en dus blijft de organisatie G-sport Vlaanderen voor uitdagingen staan richting de Spelen van 2028. “Ons grootste werkpunt is dat we sterker moeten inzetten op talentdetectie, waartoe betere sensibilisering of beeldvorming over G-sport kan bijdragen. We moeten daar extra partners en middelen voor zoeken en blijven aankloppen bij overheden, partners en andere organisaties. We zullen blijven ijveren voor gelijkwaardigheid in de topsportaanpak voor onze atleten, daar hebben we nog een weg te gaan”, zegt Van Beylen. “We moeten daarnaast werk maken van een grotere sportparticipatie. Er zijn nog te veel mensen met een beperking die niet sporten of bewegen. Dat moet aangepakt worden, en een hogere participatiegraad kan ook de pool voor talenten ten goede komen.”
We danken maatwerkbedrijf Hartwerk vzw voor het creatieve, unieke aandenken dat ze voor elk lid van de omkadering hebben voorzien.