Ga naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

UGent lanceert grootschalig onderzoek naar impact DCD/dyspraxie op Belgische gezinnen en kinderen

Gezocht/gevraagd 19 augustus 2022

De Universiteit van Gent wil via een grootschalig onderzoek de impact van Developmental Coordination Disorder (DCD)/Dyspraxie op Belgische kinderen en hun gezin meten.

Ken jij de impact van DCD?

Ouders van kinderen met Developmental Coordination Disorder (DCD) staan voor heel wat uitdagingen. Zo moeten ze de weg vinden naar een diagnose, onderzoek, therapie en onderwijsondersteuning. Dat kan gepaard gaan met een grote mentale en financiële druk op het gezin. In België is momenteel het bewustzijn van DCD én de impact die het heeft op kinderen en hun gezin momenteel erg beperkt. Daar wil de studie ‘Impact voor DCD’ verandering in brengen.

Wat gebeurt er met de resultaten?

Met de resultaten van deze Belgische studie willen we een krachtig signaal geven naar de overheid dat DCD veel meer is dan alleen maar ‘onhandig zijn’.

Wie kan de vragenlijst invullen?

We bevragen ouders die één of meerdere kinderen hebben tussen 4 en 18 jaar met aanhoudende bewegingsmoeilijkheden. Belangrijk is dat die niet geassocieerd zijn aan andere motorische aandoeningen (bvb. cerebrale parese, spierziekte,…). Ook als er (nog) geen diagnose van DCD/dyspraxie gesteld is, maar er wel duidelijke aanhoudende bewegingsmoeilijkheden ervaren worden, mogen ouders deelnemen aan dit onderzoek. Deelnemen aan deze vragenlijst is volledig vrijwillig en anoniem.*Hoe ziet de vragenlijst eruit?* Deze uitgebreide vragenlijst neemt ongeveer 30 tot 45 minuten in beslag en is beschikbaar in Nederlands (https://redcap.link/nl) en Frans (https://redcap.link/fra). Ouders kunnen antwoorden tijdelijk opslaan en op een later tijdstip verder gaan met het beantwoorden van de vragen.

Ik wil helpen

Ben je ouder van een kind met bewegingsmoeilijkheden of DCD/dyspraxie? Neemt u dan de tijd om deze uitgebreide vragenlijst te vervolledigen? Dit is de online vragenlijst: https://redcap.link/nl

Wie organiseert de studie?

Dit project krijgt vorm onder leiding van de Universiteit van Gent in samenwerking met de ULB - Université libre de Bruxelles, de Universiteit Hasselt, en de oudervereniging Dyspraxis vzw. De studie is onderdeel van een internationale beweging om de uitdagingen van kinderen met DCD te belichten (zie bvb. https://www.telethonkids.org.au/projects/impact-for-dcd/ voor resultaten van de studie in Australië).

Flyer onderzoek impact DCD/dyspraxie op Belgische kinderen en hun gezin
Flyer onderzoek impact DCD/dyspraxie op Belgische kinderen en hun gezin

Deel dit artikel

Krijg de laatste nieuwsberichten direct in je inbox

Inschrijven