Ga naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

Paralympiër Rombouts neemt twee debutanten op sleeptouw op EK boccia

Nieuws Topsport 18 november 2021

Van 22 november tot 1 december 2021 vindt in Sevilla (Spanje) het Europees kampioenschap boccia plaats. Paralympiër Francis Rombouts is de man met ervaring en neemt twee debutanten op sleeptouw: Jaan Peene en Arno Van Praet. Rombouts heeft grotere ambities, de nieuwe jongens willen vooral ervaring opdoen. "We beginnen samen aan een nieuw verhaal richting Parijs 2024."

Francis Rombouts (36, sportclub spinnaker) start met ambitie aan zijn kampioenschap. “Ik wil vechten voor een top vier plaats”, klinkt het vastberaden. “Na mijn goede wedstrijden in Tokyo wil ik graag een stap vooruit zetten, het gaf mij veel vertrouwen. Mijn wedstrijd die ik in Japan speelde tegen de nummer één van de wereld gaf mij een boost (Francis verloor die haast perfecte match nipt in een tiebreak, nvdr).”

Rombouts trekt niet alleen naar Sevilla. Twee nieuwe spelers, Arno Van Praet en Jaan Peene, maken er hun debuut op een groot internationaal toernooi. Het stemt Francis zeer gelukkig: “Ik ben blij dat er opnieuw meer bocciaspelers voor België in actie zullen komen. We starten met een nieuw verhaal richting Parijs 2024, dat is mooi. Ik hoop dat ze het goed zullen doen en dat ze erdoor gemotiveerd geraken, zodat ze daarna nog beter kunnen trainen”, zegt Francis, die zich ook hulpvaardig zal opstellen. “Ze mogen mij alles vragen, ik zal hen zeker verder helpen.”

In 2005 behaalde Francis zilver op het Europees kampioenschap in Povoa de Varzim (Portugal), het is vooralsnog zijn beste resultaat ooit.

Ik ben blij dat er opnieuw meer bocciaspelers voor België in actie zullen komen. We starten samen aan een nieuw verhaal richting Parijs 2024 (Francis Rombouts)

Arno Van Praet (25 jaar, sportclub Spinnaker) is al heel zijn leven een fervent sporter. Meer zelfs: “Ik leef ervoor”, zegt hij. Dat Arno voor het eerst mag deelnemen aan een Europees kampioenschap boccia geeft hem dan ook vleugels. “Het is fantastisch dat ik meekan. Ik wil er vooral ervaring opdoen, maar ik hoop dat ik ook minstens één poulewedstrijd kan winnen en zo zou ik doorstoten naar de achtste finales”, aldus Van Praet. Door krachtverlies (Arno heeft de ziekte van Duchenne, een degenartieve spierziekte) maakte hij pas recent de overstap van de BC4-klasse naar de BC3-categorie, waardoor hij kan spelen met een goot die door zijn vaste sporthelper Janne Vandereyt wordt bestuurd.

Hij krijgt hulp van coach Wesley Deleu (Parantee-Psylos), die de gootspelers begeleidt. “Wesley gelooft in mij, stelt mij op mijn gemak en dat geeft mij zelfvertrouwen”, aldus Arno. “Ik leg mezelf nogal vaak druk op en hij kan die bij momenten wegnemen. Al heb ik ook wel wat druk nodig om goed te spelen.”

Jaan Peene is 19 jaar en trekt als talentvolle speler naar zijn eerste groot internationaal toernooi. “Het is spannend en ik hoop op een mooie ervaring. Ik ga ernaar toe om zoveel te leren en wil er als jonge gast van genieten door zonder grote verwachtingen te starten”, zegt de speler van sportclub Gidos. “Het zal van een heel ander niveau zijn dan op de Belgische kampioenschappen. Sowieso vind ik het een hele eer om voor mijn land te mogen uitkomen. Dat ik die Belgische outfit mag aantrekken, daar ben ik enorm trots.”

Krijg de laatste nieuwsberichten direct in je inbox

Inschrijven