Ga naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

Manon Claeys en Kevin Van Ham zijn klaar voor hun debuut op de Paralympische Spelen

Topsport 25 augustus 2021

De Paralympische vlam brandt in Tokyo, wat wil zeggen dat de Spelen officieel gestart zijn. Vanmorgen kwamen onze tafeltennissers als eerste aan de bak, morgen moeten de ruiters voor het eerst aantreden. Ons land wordt vertegenwoordigd door vier ruiters, amazones Michèle George, Barbara Minneci, Manon Claeys en ruiter Kevin Van Ham. Alle vier zullen ze deelnemen aan de individuele test, de freestyle test en de teamtest. Samen met Paardensport Vlaanderen blikken we vooruit naar de wedstrijden van Manon Claeys en Kevin Van Ham.

Amper vijf jaar oud was Manon Claeys uit Maldegem toen ze voor het eerst op een pony kroop in de ponyclub van Oedelem-Beernem. De passie voor paarden kreeg ze mee van haar grootvader, die een smederij had voor boerenpaarden.

In 2007, op dat moment was ze een begenadigd amazone in de reguliere competities, viel Manon van haar paard bij het opstappen. Na een lange revalidatie moest ze verder met een halfzijdige verlamming aan haar rechterlichaamshelft, maar dat weerhield haar niet om opnieuw te starten in de dressuur. In 2016 nam ze voor het eerst deel in het para-dressuur circuit met haar paard San Dior.

Manon kon in Graad IV een zilveren medaille winnen op het Europees kampioenschap in 2017. Ze wil elke dag met veel plezier op haar paard kruipen en is ervan overtuigd dat de resultaten dan vanzelf volgen. “Je bent pas verloren als je opgeeft”, zegt ze.

Kevin Van Ham is een 32- jarige dressuurruiter uit Tielt-Winge, aangesloten bij sportclub Quadrille in Waregem. Hij is sinds zijn twaalfde zot van paarden. Kevin rijdt al jaar en dag paard in het reguliere circuit. Pas in 2017 maakte Kevin ook zijn intrede in de para-dressuur, hij doet dat in de klasse ‘Graad V’ omdat hij een deel van zijn linker onderarm mist sinds zijn geboorte.

In 2018 nam hij voor het eerst internationaal deel en een jaar later behaalde hij met zijn paard Eros Van Ons Heem scores boven de 70% op de CPEDI-competities in Uberhernn (Duitsland) en StadlPaura (Oostenrijk). In 2019 werd een eerste droom werkelijkheid: Kevin werd geselecteerd voor het Europees kampioenschap in Rotterdam. Met telkens een vijfde plaats in de Freestyle en de Individuele Test deed hij het uitstekend. Kevin combineert nog steeds para-dressuur op internationaal niveau en dressuur op nationaal niveau.

Beide ruiters zullen er alles aan doen om in Tokyo hun beste proeven neer te zetten.

Begeleiding

Manon en Kevin krijgen net zoals de ruiters uit de Olympische delegatie een brede waaier aan begeleiding van Paardensport Vlaanderen. “Die begeleiding is heel divers, dat gaat van omkadering van Manon en Kevin als ruiters, tot de begeleiding van hun toppaarden. Naast de sporttechnische trainingen, krijgen beide ruiters ook individuele houdings- en fysieke trainingen. Een topsportpsycholoog, een sport diëtist en kiné behoren ook tot de omkadering van Manon en Kevin.” Een ruiter is niets zonder zijn of haar paard. Het is niet voor niets dat er maar liefst acht begeleiders meegaan naar Tokyo om de paarden de beste zorgen te geven. “We hebben een teamdierenarts die de paarden begeleidt zowel op de kampioenschappen en belangrijke landenwedstrijden, als in de voorbereiding naar deze topwedstrijden. Er is ook aandacht voor de voedingsbegeleiding van de paarden.” Legt Paardensport Vlaanderen uit.

Naast een topteam beschikken zowel Manon als Kevin over een echte topcoach. Beide ruiters worden begeleid door collega-ruiter Michèle George. Michèle George weet perfect hoe het er tijdens de Spelen aan toe gaat en hoe je er daarop kan voorbereiden. Voor George zijn het haar derde Paralympische Spelen, waarbij ze opnieuw stiekem droom van een vijfde medaille. Ze won al twee keer goud in Londen en op de vorige Spelen in Rio de Janeiro behaalde ze een gouden en zilveren medaille. Paardensport Vlaanderen benadrukt de aanwezigheid van Michèle George:

“Voor Manon en Kevin is de aanwezigheid van Michèle George, enerzijds als collega-ruiter en anderzijds als trainer een ongelofelijke meerwaarde. Als meervoudig Paralympisch Kampioen weet Michèle als geen ander hoe de Paralympische Spelen het beste kunnen worden voorbereid en aangepakt.”

Beleef Paardensport

De prestaties van de Belgische ruiters worden op de voet gevolgd binnen de federatie. Samen met KBRSF (Koninklijke Belgische Ruitersport Federatie) en LEWB (Ligue Equestre Wallonie Bruxelles) heeft Paardensport Vlaanderen Equifans opgericht. Equifans is de officiële fanpagina van de Belgische paardensport. Via de verschillende sociale media kanalen kunnen paardensportliefhebbers op de hoogte blijven van alle kampioenschappen waar de Belgische ruiters aan deelnemen. Niet alleen voor resultaten, maar ook voor een unieke blik achter de schermen kan je er terecht. Paardensport Vlaanderen legt de bedoeling uit: “Equifans heeft als doel om een echte community uit te bouwen om onze atleten te steunen en de fans samen te brengen. Equifans United!

Wil jij onze ruiters volgen of een unieke blik krijgen achter de schermen in Tokyo? Aarzel dan zeker niet om hen te volgen op Instagram en Facebook!

Beleef G-sport op jouw manier

Wil je zelf para-dressuur beleven op jouw manier? Dat kan! Binnen Paardensport Vlaanderen is er een afzonderlijk circuit voor ruiters met een motorische beperking. In de para-dressuur kunnen deze ruiters starten in het laagdrempelige recreatieve circuit en doorgroeien naar nationaal of internationale para-dressuur.

Programma Manon Claeys en Kevin Van Ham:

Donderdag 26/08 (Belgische tijd):

11:54 Manon Claeys (Individuele test – Graad IV)

15:29 Kevin Van Ham (Individuele test – Graad V)

Zaterdag 28/08 (Belgische tijd):

10:00 Michèle George – Manon Claeys – Barbara Minneci – Kevin Van Ham (Team test – dag 1)*

Zondag 29/08 (Belgische tijd):

11:00 Michèle George – Manon Claeys – Barbara Minneci – Kevin Van Ham (Team test – dag 2)*

Maandag 30/08 (Belgische tijd):

09:00 – 10:04 Manon Claeys (Freestyle test – Graad IV)

10:14 – 11:18 Kevin Van Ham (Freestyle test – Graad V)

*3 Belgische ruiters worden pas bevestigd na de Individuele test

Bekijk de portretten van Manon en Kevin hier:


Activiteiten

Sport

Deel dit artikel

Krijg de laatste nieuwsberichten direct in je inbox

Inschrijven