Ga naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

G-wielrenner Ewoud Vromant rondt lange ontsnapping af met brons

Topsport 12 juni 2021

De G-wielrenner Ewoud Vromant uit Herzele heeft op het wereldkampioenschap Para-cycling in Cascais (Portugal) brons behaald in de wegrit. Hij reed in het begin van de wedstrijd weg met twee kompanen. Een mechanisch probleem sloeg hem uit de kopgroep, maar Ewoud stelde het brons solo veilig. “Al bij al ben ik tevreden.”

Op het wereldkampioenschap Para-cycling, dat op het Estoril-autocircuit in Cascais (Portugal) gereden wordt, heeft Ewoud Vromant (rechterbovenbeenamputatie) brons behaald in de wegrit. Ewoud trok na de eerste ronde al ten aanval, samen met de sterke Fransman Alexandre Leaute en de Rus Arslan Gilmutdinov. Het trio reed samen een riante voorsprong bijeen. Vromant kreeg echter af te rekenen met een kettingprobleem en moest even afstappen. De twee vogels waren gaan vliegen en de Belg kreeg het gat niet meer dicht. Hij stelde zijn bronzen medaille wel veilig. Leaute volgt zichzelf op als wereldkampioen, Gilmutdinov moet vrede nemen met zilver.

“Toen we met drie weg geraakten, wist ik dat het erin zat. Helaas vloog mijn ketting eraf en moest ik even afstappen. Ik kreeg het niet meer toe, maar ben wel blij dat ik mijn derde plaats nog kon vasthouden. Ik ben al bij al tevreden”, zegt Ewoud.

Ewoud Vromant pakte in 2019 ook brons op de WK-wegrit in het Nederlandse Emmen. In mei van dit jaar was hij nog goed voor zilver op de wereldbeker in Oostende. Vromant strandde twee dagen geleden op enkele luttele seconden van het podium in het tijdrijden.

Al bij al ben ik tevreden (Ewoud Vromant)

Thibaud Thomanne (Ligue Handisport Francophone) werd twaalfde in de C2-klasse. Terzelfdertijd werden Kris Bosmans en Diederick Schelfhout respectievelijk zesde en twaalfde in de C3-wedstrijd. Eerder op de dag maakte de herentandem met Milan Thomas (slechtziend) en Jonas Goeman (piloot) een impressionant debuut op de WK wegrit. Ze reden de hele wedstrijd op kop met een Spaanse tandem, werden in de slotkilometers gegrepen en sprintten uiteindelijk nog naar een vijfde plaats. De Gentse damestandem met Griet Hoet (slechtziend) en Anneleen Monsieur (pilote) werd achtste. Niels Verschaeren reed in de C5-wedstrijd naar een dertiende plaats.

Het is de tweede medaille voor Paralympic Team Belgium op dit WK: vrijdag reed Maxime Hordies uit Overijse naar brons in de tijdrit. Meer dan 300 atleten uit 39 landen nemen deel aan het wereldkampioenschap, waaronder 15 Belgische atleten. Zondag staan de wegritten van de driewielers en handbikers op het programma.

Raadpleeg hier programma en de resultaten van onze G-wielrenners.