Ga naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

Francis Rombouts bereikt halve finale op WK boccia

Nieuws Topsport 9 december 2022

Op het wereldkampioenschap boccia in Rio de Janeiro (Brazilië) staat Francis Rombouts voor het eerst in zijn carrière in de halve finales! Rombouts won zijn openingsmatch tegen de titelverdediger, in de achtste finale klopte hij de Europees kampioen. In de kwartfinale gaf zijn tegenstander, de Paralympisch kampioen, forfait om medische redenen.

Francis Rombouts (23e op de wereldranglijst) staat in de halve finales van het wereldkampioenschap boccia. De BC2-speler van sportclub Spinnaker won vandaag zijn achtste finale tegen de Portugees Abilio Valente, nummer 9 op de wereldranglijst én regerend Europees kampioen. In de kwartfinale zou hij uitkomen tegen de Japanner Hidetaka Sugimura (WRK 5), maar de Japanse Paralympisch kampioen moest omwille van een coronabesmetting forfait geven. In de halve finale speelt Francis morgen tegen de Japanner Takayuki Hirose (WRK 20).

Onze landgenoot reageerde ontspannen. “Die openingswedstrijd tegen de sterke Thai gaf mij een mentale boost. Mijn spel was op niveau en als je dan wint tegen de titelverdediger, dan voelt dat super”, zegt Francis, die ook in de achtste finale zijn beste bocciaspel naar boven haalde. “Dat was een match vol emoties’, zegt Cis. “Ik kwam 3-0 achter, maar kom terug naar 3-3. In het derde end pakken we elk een punt en in het vierde end kon ik de wedstrijd met 5-4 binnenhalen. Geweldig gevoel!”

Francis kwijt zijn bloedvorm onder meer aan de Paralympische en Olympische stage in Belek. “Ik kon er van ’s morgens tot ’s avonds keihard trainen en was heel gefocust.”

Trainer Bas Van Dycke (G-sport Vlaanderen) looft de prestatie van zijn bocciatopper: “Francis is goed gestart en speelt ontspannen. Hij kon bijna altijd zijn eigen spel opleggen. Dat proberen we door te trekken tegen de sterke tegenstanders die er nog aan komen.”

Wie is Francis Rombouts?

Francis werd geboren met een hersenverlamming en sinds zijn twaalfde is hij helemaal weg van de bocciasport. In 1995 begon hij ermee bij sportclub IE Sport (G-sport Vlaanderen). Vier jaar later nam hij voor het eerst deel aan een internationaal toernooi in Argentinië. In het eerste deel van zijn carrière was de tweede plaats op het Europees kampioenschap in 2005 zijn absolute hoogtepunt. Francis nam daarna een pauze van tien jaar zonder topsport. In 2017 maakte hij zijn comeback met een overwinning in de Regional Open in Sant-Cugat. De deelname aan de Paralympische Spelen was een tweede hoogtepunt in zijn carrière. Met het bereiken van de halve finales op het WK is hij bezig aan zijn zotste krachttoer.

Volg Francis op het WK boccia via deze webpagina: klik hier voor de livestream en resultaten


Sport

Topsporters

Deel dit artikel

Krijg de laatste nieuwsberichten direct in je inbox

Inschrijven