Ga naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

Bocciaspeler Francis Rombouts op stage in Amsterdam: “Blij dat ik tegen topspelers kan trainen”

Francis Rombouts werd vorig jaar geselecteerd voor de Paralympische Spelen van Tokyo 2020, maar zag net als veel andere topsporters zijn grote doel met één jaar opschuiven. De BC2-speler start deze week in Amsterdam voor de tweede keer met zijn ‘Road to Tokyo’. Wij belden hem met vragen over de stage, de Spelen, de vreemde winter en hét vaccin.

“Het is tof om eens buiten te komen”, begint een zichtbaar tevreden Francis Rombouts. Hij is samen met zijn trainer Bas Van Dycke (Parantee-Psylos) op stage in Amsterdam, dat best exotisch aanvoelt na zo’n lange ‘thuisperiode’, beweert hij. “We trainen hier samen met enkele topspelers zoals Bernd Meints, de nummer 17 van de wereld in mijn klasse, en de BC4-topper Boris Nicolai uit Duitsland (WRK2, nvdr). Zo kan ik me beter voorbereiden voor Tokyo. Donderdag staat er zelfs een toernooi met zeven wedstrijden op mijn schema.”

2020 was voor de bocciaspeler uit Tielen net als voor alle andere topsporters een vreemd jaar. De Paralympische Spelen, waarvoor Francis zich vorig jaar wist te selecteren met Paralympic Team Belgium, werden met een jaar uitgesteld. Met een aangepaste voorbereiding behield hij zijn focus op de sport en de Spelen. “We verlegden de focus en bleven elke dag met Tokyo bezig. Sinds september kon ik opnieuw trainen in het Sport Vlaanderen centrum in Herentals en vanaf januari krijg ik ook van de sportdienst van Kasterlee een uitzondering en daar ben ik hen enorm dankbaar voor. Verder onderhield ik tijdens de wintermaanden mijn vaardigheden en de liefde voor de bocciasport in mijn eigen kot, maar nu ben ik toch blij dat ik opnieuw tegen andere spelers uitkom.”

Geen twijfel over het vaccin: ik zet hem voor mijn mama zodra het mijn beurt is (Francis Rombouts)

Bas en Francis worden onderworpen aan serieuze veiligheidsmaatregelen, met de dagelijkse tests – “elke morgen een stok in onze neus, dat nemen we er graag bij” – als meest opvallende. “Ze kiezen hier in Nederland voor extra preventieve maatregelen”, zegt coach Bas Van Dycke, die daardoor samen met Francis met een heel veilig gevoel in Amsterdam verblijft. Beiden hebben ze in hun eigen dichte familiale omgeving risicopatiënten waarvoor ze zich strikt aan de maatregelen houden. Voor hen is er dus geen kwestie van wel of geen vaccin: “Geen haar op mijn hoofd die eraan twijfelt”, zegt Francis, “de mensen in een home krijgen voorrang op zij die zoals mij thuis wonen. Ik ga gewoon mijn beurt afwachten en zet dan mijn prikje, want ik wil geen risico’s nemen voor mijn mama.”

Het programma van Francis Rombouts:

Francis Rombouts lacht zijn stage in Amsterdam toe
Francis Rombouts lacht zijn stage in Amsterdam toe

Sport

Topsporters

Deel dit artikel

Krijg de laatste nieuwsberichten direct in je inbox

Inschrijven