Ga naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

Bocciaspeler Francis Rombouts gaat naar Paralympische Spelen Tokyo 2021

Topsport 27 mei 2020
Bocciaspeler Francis Rombouts (36) uit Tielen heeft zijn selectie voor de Paralympische Spelen in Tokyo in 2021 beet. Zijn droom wordt daarmee werkelijkheid: hij mag volgende zomer strijden tegen de wereldtop in Japan. Het is zijn eerste deelname aan de Spelen met Paralympic Team Belgium. Rombouts is de eerste Belg die zeker is van een selectie voor Tokyo. Francis wordt door G-sportfederatie Parantee-Psylos begeleid.

De Raad van Bestuur van het Belgian Paralympic Committee heeft Francis Rombouts op dinsdag geselecteerd voor de Paralympische Spelen die volgend jaar in Tokyo (Japan) georganiseerd worden. Hij is daarmee de eerste Belg die zeker is van deelname aan de Spelen in Tokyo met Paralympic Team Belgium.

"Een droom die uitkomt" (Francis Rombouts)

“Ik ben super gelukkig”, reageert Francis op zijn selectie. “Het is een droom die uitkomt: ik ga eindelijk naar de Paralympische Spelen.” Francis greep in 2000 (Sydney) en 2004 (Athene) net naast een selectie voor de Paralympische Spelen.

De Spelen in Tokyo werden uitgesteld naar de zomer van 2021, maar dat deert hem niet. “Ik zie het positief, nu kan ik een jaar extra trainen en mij nog beter voorbereiden. Binnenkort zit ik samen met mijn trainer Bas Van Dycke en bespreken we onze jaarplanning. Ik heb er zin in.”

Wie is Francis Rombouts?

Bocciaspeler Francis Rombouts is bezig aan de tweede helft van zijn topsportcarrière. In 2017 begon hij opnieuw op internationaal niveau, na een lange pauze van tien jaar. Blackjack – een bijnaam die hij zelf koos – wou zich kwalificeren voor de Paralympische Spelen in Tokio 2020. Een ambitie die nu dus werkelijkheid wordt.

Rombouts werd geboren met een hersenverlamming (Cerebral Palsy) en komt uit in de BC2-klasse. Sinds zijn twaalfde is hij helemaal weg van de bocciasport. In 1995 begon hij met boccia spelen bij de Parantee-Psylosclub IE Sport. Clubverantwoordelijke Jo De Becker gaf les op zijn school VIBO De Brem in Oud-Turnhout en kon Francis overtuigen van de bocciasport. Vier jaar later nam Francis voor het eerst deel aan een internationale wedstrijd. In Mar del Plata (Argentinië) werd hij zesde individueel en hij nam ook deel met een BC1-BC2 team. Tegenwoordig is hij actief als speler bij sportclub Spinnaker en is hij een boccia-ambassadeur in heel Vlaanderen.

Francis werd geboren in India en op de leeftijd van achttien maanden geadopteerd door zijn Belgische ouders. Hij woont nu in Tielen.

Raadpleeg de biografie van en het nieuws over Francis Rombouts op onze website.

Wat is boccia?

Boccia is een paralympische sport die gelijkenissen vertoont met petanque. Boccia wordt beoefend door mensen met een ernstige fysieke beperking en kan individueel, in pair (2 spelers) en in team (3 spelers) gespeeld worden. Het doel van deze sport is om de lederen speelballen (zes blauwe en zes rode) zo dicht mogelijk bij de witte doelbal, genaamd ’jack’, te gooien of te rollen. De bal kan in het spel gebracht worden met de hand (boven- of onderhands) of met de voet. Indien de sporter niet in staat is om de bal vast te houden of met de voeten te spelen, wordt er gebruikt gemaakt van een goot hulpstuk. In dat geval beweegt een assistent, die het speelveld niet kan zien, de goot op aangeven van de speler. De belangrijkste aspecten zijn tactiek, concentratievermogen en spiercontrole.

Raadpleeg deze webpagina voor meer informatie over boccia.

Krijg de laatste nieuwsberichten direct in je inbox

Inschrijven