Ga naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

Belgen openen sterk op Europees kampioenschap boccia

Topsport 26 november 2021

Op het EK boccia in Sevilla (Spanje) hebben de Belgen een sterke start genomen. Francis Rombouts (BC2) plaatste zich vlot voor de play-offs. Arno Van Praet (BC3) en Jaan Peene (BC2) maakten beiden een sterk debuut met een overwinning en spannende verliespartijen. Zij werden nipt uitgeschakeld.

“We beginnen aan een nieuw verhaal”, zei Francis Rombouts, de man met ervaring in de Belgische selectie, voor de start van het Europees kampioenschap. En we kunnen nu al stellen dat hij en debutanten Arno Van Praet (BC3) en Jaan Peene (BC2) samen alvast een heel mooi eerste hoofdstuk hebben geschreven in Andalusië.

Rombouts zijn tegenstander dook niet op in de eerste wedstrijd. Francis zelf had liever gespeeld, maar kreeg zo de overwinning cadeau (forfaitscore). In zijn tweede wedstrijd was hij duidelijk de betere van de Kroaat Luka Wagner met 13-0 winst. Francis komt zaterdag in de play-offs uit tegen de Nederlander Marco Dekker. De speler van sportclub Spinnaker droomt stiekem van een medaille op het EK. Of Francis er tot hiertoe een goed gevoel aan overhoudt? “Een koud gevoel... (er is geen verwarming in de zaal en het is er barkoud, nvdr), 't zijn hier precies de Winterspelen”, lacht Francis. “Neen serieus, ik ben tevreden maar morgen begint het echte werk. Dekker en ik trainen soms samen. Hij is een goede speler, dus ik zal ook sterk moeten zijn als ik naar de kwartfinales wil.”

Algemeen hou ik zeker een goed gevoel over aan dit Europees kampioenschap, ik voel dat ik hier mijn plaats heb. (Arno Van Praet)

Voor Arno Van Praet (BC3) was het EK een eerste kennismaking met boccia op internationaal niveau, maar dat de speler van Spinnaker heel wat in zijn mars heeft, bewees hij tijdens zijn drie poulewedstrijden. Van Praet opende donderdag tegen de Paralympische kampioen Adam Peska (Tsjechië) met winst in het eerste end. In het tweede end brachten 2 ballen niet wat de bedoeling was en halfweg stond het 1-3. De twee volgende ends verloor hij telkens met 1 punt, eindstand 1-5. Arno maakte eigenlijk weinig fouten. Op vrijdag kwam hij eerst uit tegen de Slovaak Adam Burianek (WRK 48). Hij bleef rustig en speelde een solide wedstrijd die hij met 7-3 won. Zijn doelstelling (“Ik wil één match winnen”) was toen al geslaagd, maar Arno wou doorstoten en dus haalde hij alles uit de kast in zijn derde partij tegen de Portugees José Gonçalves. Arno pakte het eerste end met 2-0, maar moest in end twee vier punten aan zijn tegenstander laten. Na end drie kwam Arno terug tot 3-4. Het allesbelissende laatste end ging echter naar Gonçalves: 3-5 eindscore.

“Ik heb een wedstsrijd kunnen winnen en een end tegen de Paralympisch kampioen, maar ik ben toch teleurgesteld dat ik die laatste wedstrijd niet echt op mijn niveau gespeeld heb. Ik kreeg wat stress na een fout van de tegenstander. Dat haalde mij uit mijn focus, maar bon... dat is dan ook weer een werkpuntje voor in de toekomst. Algemeen hou ik zeker een goed gevoel over aan dit Europees kampioenschap, ik voel dat ik hier mijn plaats heb.”

Ook BC2-speler Jaan Peene (sportclub GIDOS) maakte donderdag een heel sterk debuut op internationaal niveau. Hij kwam in zijn eerste wedstrijd uit tegen Robert Mezik. De Slovaak is nummer 17 van de wereld en versloeg Francis Rombouts nog op de Paralympische Spelen in Tokyo met een stevige 1-10, maar kalme Jaan trok het zich niet aan en besloot om de Slovaak zijn oren te wassen: 2-4 winst voor Peene, een mooie opener voor België op het EK. In de namiddag kwam Jaan uit tegen de Fransman Faycal Meguenni. In die partij ging het fout in het tweede end, waarin hij vijf ballen tegen kreeg. De wedstrijd eindigde op 7-3. Op vrijdag won Mezek met 5-1 tegen Meguenni, waardoor Jaan was uitgeschakeld. Toch een heel mooi en leerrijk debuut voor de 19-jarige uit Bredene!

“Het was een unieke ervaring, zeker door die eerste wedstrijd. Dat ik zo mooi kon openen, was zalig”, zegt Peene. “De tweede match begon ik aarzelend en in het tweede end liet ik het liggen, maar ik heb die partij toch mooi kunnen afsluiten. Het is nu wel dubbel dat ik niet doorga, maar toch sluit ik het EK af met een goed gevoel en ken ik mijn werkpunten. Nu ga ik verder supporteren voor Francis. Hij speelt sterk en je ziet dat het een topspeler is.”

Of hoofdstuk twee verder zal lezen als een sprookje, weten we morgen. Je kan de wedstrijden en scores van Francis hier volgen.


Krijg de laatste nieuwsberichten direct in je inbox

Inschrijven