Ga naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

Gitte Haenen sprint naar WK-brons op 100 meter

Persbericht topsport 13 november 2019

Op het WK G-atletiek in Dubai (Verenigde Arabische Emiraten) behaalde protheseloopster Gitte Haenen brons op de 100 meter sprint (klasse T63). Het is haar tweede medaille na eerder zilver in het verspringen.

Gitte Haenen (Parantee-Psylos) stond vandaag aan de start van de 100 meter sprint voor atleten met een fysieke beperking in de klasse T63. Haenen, die links met een prothese loopt, is niet de snelste starter van het pak, maar kwam na enkele meters wel in bronzen positie te liggen. Van daaruit haalde ze het nog bijna van de Italiaanse Contrafatto. Gitte kwam 0.04 seconden tekort voor zilver, maar is heel tevreden met haar resultaat. De overwinning ging naar de Indonesische Tiarani.

“Ik zat tussen de twee snelste bij de start en net dat is mijn grootste werkpunt, zeker na die enkelblessure. Ik probeerde zo hard mogelijk op te trekken en kwam dicht bij zilver. Ik gooide mezelf over de finish, maar het was net niet voldoende”, zegt Gitte. “Dat ik dicht bij de Italiaanse kwam, geeft mij een goed gevoel. Ik weet nu dat het mogelijk is om nog een plaats op te schuiven. Ik ben tevreden met mijn resultaat.”

Gitte Haenen deed vroeger aan thaiboksen op hoog niveau. In 2016 liet ze haar been amputeren nadat ze kampte met een aanhoudende knieblessure. In G-atletiek vond Gitte een nieuwe uitdaging om haar ambities waar te maken. “Nu droom ik van een medaille in Tokio”, zegt ze. “Na de tegenslag in de validensport, waar ik droomde van een wereldtitel, wil ik nu scoren op de Paralympische Spelen. Hopelijk krijg ik de kans om dat in Tokio klaar te spelen.”

De medailleteller van Paralympic Team Belgium op dit WK staat op drie, nadat ook Peter Genyn al zilver behaalde op de 100 meter sprint (T51).

Meer informatie over het WK G-atletiek lees je hier: https://www.parantee-psylos.be/activiteiten/wereldkampioenschap-atletiek

Contactpersoon

Jeroen Bauters

Deel dit artikel