Ga naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

G-sportclub Wapper uit Antwerpen organiseert het Belgisch kampioenschap G-zwemmen en G-tafeltennis

6 mei 2022

Wapper ‘gaat voor G-sport’, de slogan van de sportclub voor mensen met een beperking uit Antwerpen is glashelder. Maar dat ze hun slogan serieus nemen, is nog veel meer voelbaar. Na het Belgisch kampioenschap boccia individueel in Merksem is Wapper op 15 mei opnieuw de organiserende club voor het Belgisch kampioenschap G-zwemmen en G-tafeltennis. Het BK G-tafeltennis vindt plaats in Lille, de G-zwemmers strijden om de Belgische titel in het Wezenbergzwembad.

BK zwemmen

In het Olympisch bad van Wezenberg zullen atleten met een beperking, onderverdeeld in vijftien verschillende klassen, strijden om de Belgische titel. De resultaten zullen berekend worden via het IPC multi-disability systeem voor klasse S1 tot S13. Dat is een puntensysteem waarbij rekening wordt gehouden met de functionele beperking en de tijd van de zwemmer. In deze open competitie zwemmen atleten met een visuele of fysieke beperking. In klasse S14, voor sporters met een verstandelijke beperking, is er een gesloten klassement, en de klasse S15 (zwemmers met Autisme) zal apart verrekend worden.

In samenwerking met de Vlaamse zwemfederatie wordt er een uitgebreid programma voorzien in verschillende leeftijdscategorieën. Van de jongste ‘benjamins’ (11 t.e.m. 12 jaar) tot de ‘senioren’ (+ 18 jaar) vallen er Belgische titels te winnen. Het BK G-zwemmen is een samenwerking tussen Wapper vzw, G-sport Vlaanderen, Paralympic Team Belgium, stad Antwerpen, Ligue Handisport Francophone en de Vlaamse Zwemfederatie.

BK tafeltennis

Iets verderop in sportcentrum Balsakker in Lille vindt op hetzelfde moment het Belgisch kampioenschap G-tafeltennis plaats. Binnen het G-tafeltennis zien we duidelijk een instroom van nieuwe spelers. Die toename is zonder twijfel te danken aan de goede prestaties van onze nationale G-tafeltennissers op internationaal niveau. Onder meer Laurens Devos en Florian Van Acker werden al Paralympisch kampioen.

Op het BK tekenen een vijftigtal G-tafeltennissers present. Eén van hen is Bart Brands, die afgelopen zomer nog zijn debuut maakte op de Paralympische Spelen in Tokio. Brands speelt rolstoeltafeltennis en in deze categorie zijn, op één speler na, de vijf beste spelers op de nationale ranking vertegenwoordigd. Door hun druk programma haken enkele toppers zoals Laurens Devos en Florian Van Acker af voor het Belgisch kampioenschap.

Voorafgaand aan het BK staat er een classificatie gepland. Classificatie groepeert sporters in sportklassen, volgens de impact van de functionele beperking op de prestatie binnen de sporttak of sportdiscipline. Het classificatiesysteem is er gekomen om voor een zo eerlijke wedstrijdsport voor personen met een beperking te zorgen.

Contactpersoon

Lothar Desmet

Deel dit artikel