Ga naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

Ewoud Vromant knalt in recordtijd naar wereldtitel

31 januari 2020

De G-wielrenner Ewoud Vromant is in Milton (Canada) wereldkampioen geworden in de 3 kilometer individuele achtervolging. De renner met een rechterbovenbeen amputatie won de finale in een nieuw wereldrecord 3:36.322. Het is de eerste medaille voor Paralympic Team Belgium op het WK G-baanwielrennen en tevens de eerste in 2020.

Ewoud Vromant uit Woubrechtegem reed de wedstrijd van zijn leven op de UCI Para-cycling Track World Championships in Milton (Canada). ’s Morgens reed hij tijdens de kwalificaties al een nieuw wereldrecord in heat twee: 3:36.961. Het oude wereldrecord dateert van 2014 en stond op naam van de Chinees Liang (3:40.367).

In de finale deed Ewoud het kunstje nog eens over tegen de Fransman Leaute. Met 3:36.322 scherpte Vromant zijn wereldrecordtijd nog wat aan en kroonde hij zich tot wereldkampioen op de individuele achtervolging. Het is de eerste wereldtitel en medaille voor Ewoud in het baanwielrennen. Vorig jaar kende hij in maart pech bij de start in dit nummer en werd hij vijfde, maar hij won in september zilver op het WK tijdrijden en brons in de WK-wegrit.

Zijn landgenoot Diederick Schelfhout reed de kleine finale in de klasse C3 voor brons tegen de Spanjaard Santas, maar moest vrede nemen met de vierde plaats.