Ga naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

Blinden en slechtzienden proeven van G-sport op de Sportproefbeurs in Leuven

20 april 2022

Op zondag 24 april wordt in Leuven de Sportproefbeurs georganiseerd. Op deze sportvoormiddag kunnen blinden en slechtzienden proeven van G-sport, sport op maat van hun beperking. Aansluitend wordt in de namiddag op dezelfde locatie een trefdag gehouden rond visueel sporten. Clubs en organisaties die werken met de doelgroep gaan er in interactie rond het thema ‘Hoe kunnen we meer mensen met een visuele beperking aan het sporten brengen’.

Op zondag 24 april wordt de Sportproefbeurs, een G-sportvoormiddag voor mensen met een visuele beperking, georganiseerd in het universitair sportcentrum KULeuven, in samenwerking met de Sportdienst Leuven. Deelnemers kunnen zich verwachten aan een gevarieerd aanbod met enkele specifieke sporten voor slechtziende sporters zoals torbal, showdown en tandemfietsen. Maar ook yoga, jiu jitsu, schermen, multiskills, martial arts en atletiek staan op het programma. Als deelnemer kan je beroep doen op persoonlijke sportbegeleiding waardoor elke persoon de sporten kan beleven op zijn maat. Om 11u krijgen de G-sporters bezoek van blind devil Dorien Cornelis en scheidsrechter blindenvoetbal Tom De Bruyne, die afgelopen zomer nog actief was op de Paralympische Spelen in Tokio. De pers wordt hiervoor vriendelijk uitgenodigd.

Organisator Lore Schaut van G-Sport Vlaanderen legt uit wat deze sportdag voor blinden en slechtzienden juist uniek maakt. “De sportproefbeurs onderscheidt zich van een klassieke sportdag doordat er heel wat korte prikkels van sporten en beweegvormen gegeven worden. De blinde of slechtziende sporter gaat zelf op pad en ondervindt op die manier wat hij of zij leuk vindt.”

In de namiddag is er een trefmoment voorzien voor clubs en organisaties die (willen) werken rond sporten of bewegen voor blinden en slechtzienden. Tijdens de trefdag is er ruimte voorzien om in interactie te gaan rond het thema ‘Hoe kunnen we meer mensen met een visuele beperking aan het sporten brengen’. De verschillende actoren leren elkaar kennen aan de hand van speeddates en aan de hand van Customer Journey gaan ze samen op zoek naar nieuwe inzichten. “Het is onze missie om zo veel mogelijk sporters met een beperking aan het sporten of bewegen te brengen, maar we merken dat dit niet altijd even gemakkelijk verloopt. Met deze trefdag willen we bruggen slaan tussen verschillende actoren en in interactie gaan rond dit thema”, verklaart Lore Schaut, clubondersteuner bij G-Sport Vlaanderen.

Alle info over de Sportproefbeurs in Leuven vind je hier

Contactpersoon

Lothar Desmet

Deel dit artikel