Ga naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

Wereldkampioenschap powerchair hockey: België eindigt knap achtste

Topsport 19 augustus 2022

Van 9 tot 14 vond in Zwitserland het wereldkampioenschap powerchair hockey plaats. België begon het WK in een sterke poule met uittredend wereldkampioen Italië, huidig Europees kampioen Nederland, Canada en gastland Zwitserland. Het Belgisch team bestond uit Arnaud Van Roose, Daan Van Nerum, Ian Verheyen, Jarno Leuckx, Jerryt De Moor, Maxime Decrock, Pieter Bulkmans, Senne Brouwers, Seppe Hemerijckx en Yasin Kahya. Foto: ©Kim Beerens.

Het Belgisch team onder leiding van coach An Vanheusden openden hun tornooi tegen onze sterke Noorderburen. De Belgen slaagden erin zich niet te laten wegspelen en hoewel het offensief lastig was om kansen te creëren, kwamen ze toch een aantal keer dicht bij een doelpunt. Maar uiteindelijk moest het jonge team hun meerdere erkennen en verloren ze met 21-0.

Na de opdoffer tegen Nederland wachtte dezelfde dag nog regerend wereldkampioen Italië. We zagen een mooie teamprestatie tegen een sterk Italiaans blok. De Italianen vonden makkelijk de weg naar het doel, maar de Belgische keepers pakten uit met enkele knappe reddingen. Mooie passes en counters konden de Belgen niet verzilveren en dus eindigde hun tweede wedstrijd op 19-0.

Na de openingsspeeldag tegen de wereldtop wachtte een dag later gastland Zwitserland. De Belgische youngsters speelden een goede wedstrijd waar ze de score konden beperken tot 12-0 en slaagden ze erin veel kansen te creëren. “Zowel Daan, Yasin en Maxime kwamen dicht bij een openingsdoelpunt, maar de stugge Zwitsers staken er telkens een stokje voor.” Na het 12-0 verlies moest de knop meteen omgedraaid worden. In de laatste poulewedstrijd wachtte Canada, deze match moest gewonnen worden om de kruisfinales te spelen.

#ForKenny

Vrijdag 12 augustus, België – Canada en de dag waarop voormalig kapitein Kenny Verbraekel 40 jaar zou geworden zijn. Een bijzondere match voor het Belgische team want verliezen betekent rechtstreekse uitschakeling, winst zou België een ticket bezorgen voor de kruisfinales. In een gelijk opgaande eerste helft verdedigden beide landen secuur. In de tweede helft kon België hoog druk zetten en dat resulteerde in het eerste Belgische doelpunt op dit WK. De Canadezen konden hun kalmte moeilijk bewaren en maakten twee penaltyfouten. Spelers Daan en Yasin zetten de penalty’s telkens feilloos om. Een knappe 3-0 overwinning, een kwalificatie voor de kruisfinales en een prachtig eerbetoon aan voormalig kapitein Kenny.

Bekijk hieronder de wedstrijd tegen Canada dat met 3-0 gewonnen werd.

In de kruisfinale moest België het opnemen tegen Duitsland, een vaste waarde binnen het powerchair hockey. De Belgen speelden een sterke wedstrijd maar moesten uiteindelijk het hoofd buigen voor een stabiel Duits team. Maar onze landgenoten mogen met opgeheven hoofd terugkijken op hun wedstrijd. “We zagen een zekere groei in vergelijking met de vorige wedstrijden. We hebben laten zien dat we verschillende systemen kunnen spelen. De toekomst ziet er veelbelovend uit voor dit zeer jong en onervaren team.”

Het Belgisch powerchair hockeyteam moest nog een laatste keer aan de bak tegen Spanje. De inzet? De zevende plaats op het wereldkampioenschap. Na een spannende wedstrijd waar de Spanjaarden pas in het slot het verschil konden maken, verloren de roodhemden met 8-5. België eindigde zo achtste op het WK. Een knappe prestatie dat naar meer smaakt: “We zijn gegroeid als team en hebben mooie dingen laten zien waar we trots op mogen zijn. Nu moeten we verder bouwen om de volgende keer sterker terug te komen", aldus het Belgisch team.

Alle wedstrijden van de Belgen kan je hier herbekijken

Copyright foto's: Kim Beerens & 'Belgian National Team of Powerchair Hockey'

Krijg de laatste nieuwsberichten direct in je inbox

Inschrijven