Ga naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

Wereldkampioenen Celen en Vromant klaar voor wegseizoen: “Tonen dat we regenboogtrui waard zijn”

Topsport 11 april 2023

Met veel goesting vliegen Tim Celen en Ewoud Vromant de komende week naar het Italiaanse Treviso. De regerende wereldkampioenen G-wielrennen rijden er even verderop hun eerste UCI wereldbekerwedstrijd van het seizoen in het pittoreske Maniago. Ze willen er meteen staan, want in de twee weken die volgen staan ook de G-wielerklassieker de Ronde in Vlaanderen, en de UCI wereldbeker in Oostende op het programma.

Tim Celen verlengde in Baie-Comeau zijn wereldtitel op de weg en werd toen ook voor het eerst wereldkampioen tijdrijden. Tim wil zijn regenboogtrui alle eer aan doen op elke wedstrijd waar hij start, al kende hij een hobbelige voorbereiding tijdens de wintermaanden. “Ik werd aangereden op training en hield daar een gekneusde elleboog aan over. Daardoor zat ik wat vaker op de rollen. In het najaar sukkelde ik ook met mijn knie”, zegt Tim, die zich intussen wel klaar voelt. “Ik haal op zich een goed niveau en geniet elke dag van die trui. Ik wil tonen dat ik die waard ben en start met gezonde ambities aan het seizoen.”

In Canada pakte Ewoud Vromant vorig seizoen voor het eerst de wereldtitel in het tijdrijden. In 2020 werd hij al wereldkampioen op de piste (individuele achtervolging), maar door corona kon hij zijn trui nooit op een wedstrijd dragen. “De tijdritstart in Maniago zal een speciaal moment zijn voor mij”, zegt Vromant, die goed aan het seizoen wil beginnen. “De wedstrijden volgen elkaar kort op. Je komt altijd met vragen uit de winterperiode, maar die wil ik meteen wegwerken in Italië. Ik wil meteen goed zijn, want dit is belangrijk met het oog op de Paralympische Spelen.”

Tim Celen is wereldkampioen op de weg én in de tijdrit.
Tim Celen is regerend wereldkampioen op de weg én in de tijdrit.

De twee wereldkampioenen kijken meteen ook vooruit naar die tweede belangrijke piek tijdens de zomermaanden. Van 3 tot 13 augustus vindt in Glasgow het wereldkampioenschap G-wielrennen plaats. Alle wielerdisciplines worden samen in dezelfde periode en stad georganiseerd. Celen en Vromant hopen dat er zo extra media-aandacht komt voor hun wielerdiscipline. “Dat zal toch een bijzonder evenement worden”, klinken ze veelbelovend in koor.

Ook de wereldbekerwedstrijd in Maniago brengt mooie herinneringen op bij de twee primussen. Tim Celen begon in 2015 zijn internationale carrière met die koers. In 2017 won hij er de wegrit in de sprint. Ewoud Vromant maakte er in 2017 zijn internationaal debuut.

Volg onze wereldkampioenen en alle andere toppers via onze website en onze sociale media:

Ewoud met de Italiaanse bergen rond Maniago op de achtergrond tijdens zijn deelname aan het WK 2018.
Ewoud met de Italiaanse bergen rond Maniago op de achtergrond tijdens zijn deelname aan het WK 2018.

Foto's: SWPIX.com/Simon Wilkinson