Ga naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

Van wereldkampioen naar ambassadeur voor G-sport: Griet Hoet wil blindensport promoten met Sightkicks

Nieuws 5 december 2022

Ze heeft het beste voor helemaal op het einde gehouden... Griet Hoet (43) sloot in oktober haar carrière af met twee wereldtitels in het G-baanwielrennen. Samen met haar pilote Anneleen Monsieur (43) knalde ze in de sprint en de kilometer tijdrit naar goud op de piste in Parijs! Maar ook na haar carrière blijft Griet actief. Samen met G-sport Vlaanderen engageerde ze zich voor Sightkicks, een campagne waarmee we ze sport voor blinden en slechtzienden wil promoten.

De lancering van Sightkicks werd gepland daags voor de Lotto Zesdaagse van Vlaanderen-Gent. Daar namen Griet Hoet en Anneleen Monsieur op woensdag 16 november afscheid van het professioneel tandemfietsen. Voor een uitverkocht Kuipke en onder applaus van alle mederenners en staf werden ze in de bloemetjes gezet. Ze wonnen nog een laatste keer een tijdrit voor het 'eigen' Gentse publiek'.

Griet Hoet heeft retinitis pigmentosa, een oogziekte waardoor haar zicht alsmaar verslechtert. Tijdens een reis in 2015 in Brazilië werd ze door Anneleen gecontacteerd met de vraag of ze interesse had om samen te fietsen. Zeven jaar later stoppen ze elke met twee regenboogtruien in de hand, én wil Griet haar ervaringen delen met andere blinden en slechtzienden in Vlaanderen.

"Aan competitie doen tegen validen is onmogelijk voor ons, omdat je ergens toch met je beperking zit, maar er zijn nog altijd zeer veel mogelijkheden", zeggen Griet Hoet en Anneleen Monsieur. "Mensen zien vaak enkel de beperking en niet de mogelijkheden."

Bekijk hier de reportage van VRT NWS.

Sightkicks

Twee op drie mensen met een visuele beperking bewegen en sporten onvoldoende. Dat is jammer, want het aantal G-sporten is heel uitgebreid. Om te tonen dat iedereen zijn goesting kan vinden in het rijke aanbod, lanceerde G-sport Vlaanderen 'Sightkicks'. Twee coaches, Griet Hoet en Ines Himschoot (ligatrainer goalbal), willen als Sightkicks blinden en slechtzienden aanmoedigen om ondanks hun beperkt zichtvermogen niet stil te zitten. Want één ding is zeker: de kick na het sporten is voor iedereen gelijk!

Lees op deze webpagina alles over Sightkicks.

Sightkicks, want met een visuele beperking hoef je niet stil te zitten.
Sightkicks, want met een visuele beperking hoef je niet stil te zitten.


Krijg de laatste nieuwsberichten direct in je inbox

Inschrijven